Bliv klog på din varme

Det er langt fra simpelt at navigere i varmeløsninger. Hvem kan få fjernvarme, og hvad er op og ned med varmepumper? Det har NEKST-arbejdsgruppen Farvel til gas i danske hjem sat sig for at undersøge.

Derfor har forperson Lars-Peter Søbye sendt Anja Philip fra Forbrugerrådet Tænk i byen for at gøre os klogere på en række spørgsmål om varmeløsninger.

Klog på fjernvarme

I efteråret 2022 oplevede mange, at varmeregningerne skød i vejret, og det kunne ikke gå hurtigt nok med at få skiftet fyret ud derhjemme.

Selvom energipriserne er begyndt at stabilisere sig, er der stadig gode argumenter for at skifte olie- eller gasfyret ud. Her er fjernvarme en af mulighederne.

Fjernvarme er en kollektiv varmeløsning, som kan forsyne en hel by igennem et rørnet, hvilket som udgangspunkt gør fjernvarmen til en både effektiv, billig og stabil varmekilde.

Lige nu er der masser af danskere, der er ved at skifte deres varmeforsyning. Faktisk er det så populært, at tæt på to millioner husstande allerede er tilkoblet fjernvarmenettet.

Det betyder også, at mange fjernvarmeselskaber ruller fjernvarme ud, og derfor er det nu, du skal tage stilling. For det er nu, selskaberne beslutter, hvor de vil gennemføre deres projekter.

Hos Sparenergi kan du se, hvad du kan spare ved at skifte til fjernvarme

Hør Anja Philip fra Forbrugerrådet Tænk fortælle om fjernvarme.

Hør Anja Philip fra Forbrugerrådet Tænk fortælle om varmepumper.

Klog på varmepumper

For mange boligejere er en varmepumpe et grønt og effektivt alternativ til gas, og i nogles tilfælde også et billigere alternativ. Derfor har mange danskere i de seneste år valgt at skifte deres gasfyr ud med en varmepumpe.

I de områder, hvor der ikke bliver udrullet fjernvarme, kan en varmepumpe være et rigtig godt alternativ.

En varmepumpe er en grønnere løsning end gas, fordi den er energieffektiv og fordi den bruger strøm, som i højere og højere grad kommer fra vedvarende energikilder som sol og vind.

Det kan være en stor investering at anskaffe en varmepumpe – til gengæld er de løbende omkostninger lave, og en varmepumpe kan være en af de billigste varmekilder.

Hos Sparenergi kan du se, hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe