Konkurrenceregulering og forbrugerforhold

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet er med til at sikre en velfungerende og effektiv konkurrence på teleområdet til fordel for brugerne, der nyder godt af lave priser på mobiltelefoni og bredbånd.

Velfungerende konkurrence på teleområdet

Både mobilområdet og markedet for fastnetbredbånd er i dag præget af velfungerende konkurrence til gavn for forbrugerne.

En fuldstændig liberalisering af teleinfrastrukturen og tilhørende teletjenester blev gennemført pr. 1. juli 1996. Den videre vision for telesektoren blev politisk fastlagt i teleforliget fra 1999, hvor udviklingen i den digitale infrastruktur skulle ske ud fra et markedsbaseret princip samt et princip om teknologineutralitet.

Liberaliseringen blev blandt andet muliggjort af en markant teknologiudvikling, der blandt andet tillod flere udbydere ad gangen at konkurrere om at levere digitale ydelser på samme infrastruktur. Dette har bidraget til, at danske husholdninger og virksomheder har nogle af de laveste priser i EU på internet og mobiltelefoni.

Prisudvikling

I de seneste ti år er der sket et markant fald i priserne på mobiltelefoni og bredbånd.  

Prisen på mobiltelefoni med et forbrug på 30 minutter og 300 sms’er er eksempelvis faldet fra 75 kroner til 42 kroner i perioden 2006-2016. En 20/2 Mbit/s bredbåndsforbindelse med ubegrænset forbrug er i perioden 2010-2016 faldet fra 348 kroner til 219 kroner. Endelig er en mobilbredbåndsforbindelse med en hastighed på mindst 3000/384 kbit/s og mindst 5 GB i perioden 2009-2016 faldet fra 149 kroner til 49 kroner.

Læs mere

Læs mere om tilsynet med teleområdet hos Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur

SDFI's side om telefoni