Grøn brint i Europa: Danmark og Nederlandene styrker brintsamarbejde

Publiceret 11-11-2024

En ny samarbejdsaftale mellem Danmark og Nederlandene er endnu et skridt mod etableringen af et sammenhængende europæisk brintmarked. Aftalen blev underskrevet i forbindelse med det royale besøg fra Nederlandene, hvor grøn brint var i fokus.

Grøn brint kan være et vigtigt element på vejen mod et grønnere Europa. Det er et grønt alternativ til de fossile brændsler, der i dag bruges til bl.a. fly- og skibsfart og kan samtidig bruges til at reducere udledninger i den tunge industri.

Det kræver et sammenhængende europæisk marked for grøn brint.

Med vedtagelsen af EU’s brint- og gasmarkedspakke er rammerne for et europæisk brintmarked formelt ved at være på plads, men der er lang vej endnu. Derfor har klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard, i dag på Danmarks vegne underskrevet en aftale med Nederlandene, der skal styrke samarbejdet om grøn brint.

Underskrifterne blev sat i forbindelse med det royale besøg fra Nederlandene, hvor blandt andre H.M Kong Frederik og H.M Kong Willem-Alexander af Nederlandene deltog.

Fossile brændsler spiller fortsat en alt for stor rolle i Europa – det skal vi lave om på, og det kan vi bl.a. med grøn brint. Når vi går efter at producere meget mere grøn brint, end vi kan bruge i Danmark, er det for at skubbe på den grønne omstilling af hele Europa. Det dansk-nederlandske samarbejde er et skridt i den rigtige retning mod et sammenhængende europæisk brintmarked, der binder producenter og forbrugere sammen om et grønt alternativ til fossile brændsler,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Med det store potentiale for at producere vedvarende energi i Danmark, er målet at blive nettoeksportør af grøn energi, så det også kan bruges i resten af Europa og bidrage til den grønne omstilling på tværs – bl.a. via det brintrør til Tyskland, som Energinet er i gang med at udvikle.

I Nederlandene er ambitionen at blive et europæisk knudepunkt for import og transit af grøn brint. De er i gang med at etablere et landbaseret brintnet, og ruterne - bl.a. til Tyskland – forventes at være klar på forskellige tidspunkter efter 2030.

Læs aftalen her.

Kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på +45 41 72 38 05

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet