Ny model for hurtigere miljøvurderingsproces for vindmøller og solceller

Publiceret 13-03-2025

Kommunerne og opstillere af vedvarende energi får nu nye muligheder for en mere enkel og dermed hurtigere miljøvurderingsproces, når de vil opstille solceller eller vindmøller på land.

Hvis et nyt solcelle- eller vindmølleprojekt skal godkendes, så kan papirarbejdet og sagsbehandlingen gå hurtigere i såkaldte fremskyndelsesområder. Regeringen vil nu sammen med forligspartierne give muligheder, der kan forkorte miljøvurderingsprocessen.

Tempoet skal op. For energi fra sol og vind er den hurtigste og billigste vej til mere vedvarende energi, som bidrager til et mere grønt og sikkert Danmark. Vi skal stadig passe på både miljø, dyreliv og lokalområdet, men nogle steder kan processen godt gå hurtigere. Samarbejde og lokal forankring er afgørende for den grønne omstilling. Derfor er det kommunerne og opstillerne, der selv vurderer, om det giver mening at bruge den nye model til deres konkrete projekter,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Det er nye elementer i EU’s VEIII-direktiv, som giver landene i Europa mulighed for at udpege fremskyndelsesområder til projekter for vedvarende energi. For at implementere den del af direktivet er en bekendtgørelse sendt i høring.   

Ikke på kompromis med naturbeskyttelse
Når bekendtgørelsen er på plads, kan områder, hvor der planlægges for solceller og vindmøller på land, udpeges som et fremskyndelsesområde af den pågældende kommune. Det kan ske efter ønske fra kommunen selv eller efter ønske fra opstilleren, altså dem, der kender lokalområderne og projekterne bedst.

Fremskyndelsesområder vil være områder, hvor opstilling af solcelle- eller vindmølleprojekter ikke forventes at have væsentlige miljøpåvirkninger. Derfor kan det sædvanlige krav til opstiller om en fuld miljøkonsekvensvurdering erstattes af en mere simpel proces.

Bekendtgørelsen implementerer samtidig regler for lignende fremskyndelsesområder for elinfrastruktur, som aftalepartierne bag ”Aftale om hurtigere og mere effektiv udbygning af elnettet” fra december 2024 bakker op om.

Se bekendtgørelsen på høringsportalen her. 

Kontakt: 
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon 4173 3805 (ikke sms)

Fakta

Initiativer til mere vedvarende energi på land:

  • Mulighed for fremskyndelsesområder for både solceller, vindmøller og for elnettet. Se politisk aftale om elnet her.
  • Aftale om udpegning af energiparker med bl.a. én indgang til sagsbehandling.
  • Styrkede VE-ordninger med bl.a. større bonus til naboer og større opstiller-bidrag til grøn pulje til gevinster i lokalsamfundene.
  • Mere effektive klageprocesser bl.a. med mere brug af frister.
  • Målrettet årligt tilskud på 200 mio. kr. til kommuner med mest VE.

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet