Dansk hjælp til genopbygning af Ukraines energisystemer

Publiceret 14-11-2023

Ukraines energiforsyning er under hårdt pres af både angreb og de kommende vintre. Derfor har klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard på Danmarks vegne i dag doneret 30 millioner kroner til genopbygningen og overrakt et nødkatalog med energiindsatser til Ukraines energiminister German Galuschenko.

Vinteren er på vej i Europa. I Ukraine har det store konsekvenser for en energiforsyning, der i forvejen er under angreb. Derfor mødtes klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i dag med Ukraines energiminister German Galuschenko.

Øverst på dagsordenen var det dansk-ukrainske samarbejde om genopretningen af energisystemerne, hvilket Danmark nu også støtter med yderligere 30 millioner kroner med forbehold for endelig godkendelse.

Som forberedelse til næste vinter fik den ukrainske energiminister også et efterspurgt nødkatalog, der indeholder Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets anbefalinger.

Jeg er glad for, at jeg i dag kan tilføje en donation på 30 millioner kroner til genopbygningsindsatsen og overrække et nyt nødkatalog, som kan hjælpe Ukraine med forberedelserne til næste vinter. Genopbygningen af Ukraines energiforsyning er essentiel hjælp til den ukrainske befolkning og stiller Ukraine stærkere over for de russiske angreb - og der kan Danmark med vores energisamarbejde hjælpe med viden og erfaring,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Energy Community’s Ukraine Energy Support Fund, som den danske donation går til, både indkøber og koordinerer donationer af energiinfrastruktur til Ukraine.

For nylig annoncerede ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik en genopretningspakke, hvoraf 52,2 millioner kroner går til Energy Community’s Ukraine Energy Support Fund. Det er den, der nu lægges 30 millioner kroner oveni.

Fakta om nødkataloget

  • Nødkataloget er udviklet af Energistyrelsen i tæt samarbejde med ukrainske konsulenter.
  • Formålet med kataloget er at hjælpe lokale, regionale og nationale interessenter, udviklere, firmaer, donorer mfl. til at prioritere, udvælge og beskrive relevante el-produktionsteknologier. I kataloget er der udvalgt otte teknologier.
  • Det skal derfor både bidrage til at skabe rammevilkår for teknologivalg, tiltrække investeringer samt donorassistance i kommende vintersæsoner.
Ovenfor er et eksempel fra nødkataloget. Det viser det tekniske potentiale for solceller i Ukraine og bufferzonerne (markeret med gul, orange og rød) viser hvor i landet artilleri- og kortdistancemissiler ville lande, hvis affyret fra den russiske grænse. Kilde: Energistyrelsen.

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet