Internationalt ministermøde i København: Der skal leveres på løfterne fra Glasgow frem mod COP27

Publiceret 13-05-2022

For første gang siden COP26 var ledende politiske aktører og ministre samlet i København for at drøfte gennemførelsen af den skelsættende aftale fra COP26, den såkaldte Glasgow Climate Pact. Mødet har skabt et nødvendigt momentum for politisk samarbejde og handling på ambitionerne frem mod COP27.

Næsten 50 lande var samlet i København til May Ministerial Meeting on Implementation. Målet med mødet var at genskabe det globale momentum og politisk fokus i håndteringen af den globale klimakrise – også i en tid, hvor Ruslands invasion af Ukraine kun har understreget behovet for globalt sammenhold.

Det britiske COP26-formandskab og det egyptiske kommende formandskab for COP27 havde bedt Danmark være vært for mødet.

”Det har været et privilegium at være vært for så mange engagerede kolleger fra hele verden. Vi har set hinanden i øjnene og er enige om, at vores ambitiøse beslutninger fra COP26 står ved magt – og der skal leveres på løfterne. Med Ruslands invasion af Ukraine er forsyningssikkerhed og energiuafhængighed kommet øverst på dagsordenen. Samtidig raser klimakrisen. Derfor skal vi kæmpe for at fastholde momentum og udfasningen af fossil energi. Vi har meget, vi skal nå, men vores drøftelser på dette ministermøde har lagt et afgørende fundament frem mod COP27 i Sharm el-Sheikh,” siger klimaminister Dan Jørgensen.

Ord er ikke nok – alle skal handle 
Mødet i København understregede landenes engagement på klimadagsordenen. Mantraet var, at ord ikke er nok. Alle lande skal handle for at indfri løfterne fra COP26. Alle lande forpligtede sig på COP26 til at genbesøge deres klimamål i 2022 og sikre sig, at de er i overensstemmelse med Parisaftalen. Dét var et centralt omdrejningspunkt for mødet i København.

Mødet fandt desuden sted i forlængelse af FN’s Klimapanels seneste delrapporter, hvor videnskaben har talt sit tydelige sprog. Blandt konklusioner er, at ambitionerne skal øges – både i forhold til reduktioner, bedre tilpasning, mere støtte til de mest sårbare og håndtering af de skader, som klimaforandringerne skaber.

Billeder fra ministermødet kan hentes til redaktionelt brug via dette link.

Ved brug af billederne skal Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet krediteres.

KONTAKT
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på 41 72 38 05

FAKTA

  • Alle de centrale landegrupper fra FN-regi var repræsenteret ved mødet, herunder ca. 20 klimaministre
  • Der deltog delegationer fra de følgende lande: 
    • Algeriet, Antigua og Barbuda, Australien, Bangladesh, Barbados, Bolivia, Brasilien, Canada, Chile, Kina, Colombia, Cuba, Tjekkiet, Danmark, DRC, Egypten, Europa-Kommissionen, Færøerne, Frankrig , Gabon, Tyskland, Grenada, Grønland, Indonesien, Italien, Japan, Jordan, Kenya, Malaysia, Maldiverne, Marshalløerne, Marokko, Nigeria, Norge, Palau, Polen, Republikken Korea, Rwanda, Saudi-Arabien, Senegal , Singapore, Spanien, Sverige, Schweiz, Tyrkiet, UAE, Storbritannien, USA, Zambia
  • Der var fokus på opfølgning på aftaler fra bl.a. Glasgow Climate Pact omhandlende klimatilpasning, reduktioner, klimafinansiering og tab og skader
  • Næste skridt er forhandlingssession i Bonn i juni med fokus på forhandlingerne samt fortsat klimadiplomatisk indsats for at øge landenes ambitioner.
  • COP27 løber af stablen i Sharm el-Sheik i Egypten fra 7. til 18. november

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet