Hvad hjælper solcelle- og vindmølleparker og masser af grøn strøm, hvis elnettet ikke kan transportere det rundt? Elnettet skal fornyes og udbygges for at være klar til vores voksende forbrug af el og til strøm fra vedvarende energi. Derfor har klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard godkendt en investering på godt 12,5 milliarder kroner til et projekt, der løber fra Trige ved Aarhus til Kassø ved Aabenraa.
"I dag har elnettet flere steder nået grænsen og er kort og godt ved at have udtjent sin værnepligt. Det skal selvfølgelig løses. Der er potentielt meget mere vedvarende energi på vej til området, og det går ikke, at et udtjent eller utilstrækkeligt elnet bliver en barriere for mere grøn strøm. Så derfor er den investering, der kommer nu, helt nødvendig og grøn handling, der virker," siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Det er Energinet, der vurderer, hvor der skal investeres i elnettet, og de står også for projektet, der blandt andet medfører, at 270 kilometer nedgravede kabler erstatter gamle elmaster, flere stationer bliver udvidet, og 190 kilometer ny strækning af luftledninger etableres.
Fremtidssikring af vores el-motorveje
Tilbage i 2022 godkendte den daværende klima-, energi- og forsyningsminister to ansøgninger vedrørende en gennemgribende reinvestering af forbindelsen fra Kassø til Trige.
Siden har Energinet vurderet, at der er behov for yderligere udvidelse og forstærkning af projektet. Det handler både om alderen på den eksisterende elinfrastruktur og om behovet for at fremtidssikre vores el-motorveje - eltransmissionsnettet - i det østlige og sydlige Jylland.
Formålet er at sikre, at nettet er tilstrækkeligt robust til at håndtere væsentlige og stigende mængder VE-produktion og stor efterspørgsel efter tilslutning til nettet. Det gælder både transport af store mængder produceret energi til forbrugerne og eksport.
"Udbygningen fra Aarhus til Aabenraa er et vigtigt skridt, men vi er ikke i mål. Der skal investeres mere i elnettet også i resten af Danmark. Et stærkere dansk elnet er en forudsætning for den grønne omstilling. Der skal el til varmepumper, grøn fjernvarme og elbiler og i større skala til produktionserhverv og nye anlæg til grønne brændstoffer. Udbygning af elnettet er et enormt anlægsprojekt, som kommer til at tage mange år, og vi er slet ikke færdige," siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Anlægsarbejdet forventes at starte i 2028 med idriftsættelse i 2032. De gamle luftledninger forventes nedtaget i 2036.
Kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på 41 72 38 05 (modtager ikke sms)