Ny lovgivning styrker sikkerheden i energisektoren

Publiceret 27-02-2025

Energisektoren skal være gearet til at modstå hændelser i et forandret trusselsbillede. I dag vedtog Folketinget ny lovgivning, som implementerer to EU-direktiver, der skærper de fysiske og tekniske sikkerhedskrav i energisektoren. Desuden indføres krav på en række supplerende områder, der gør beredskabet mere robust og tidssvarende.

Mere end dobbelt så mange virksomheder bliver omfattet af nye beredskabskrav. Fjernvarmeselskaber over en vis størrelse og større operatører af ladestandere er nogle af de virksomhedstyper, der fremover skal udarbejde beredskabsplaner og indføre en række sikkerhedsforanstaltninger, efter Folketinget i dag vedtog Lov om styrket beredskab.

Med et trusselsbillede i forandring, særligt på cyberområdet, må nye midler tages i brug, så energisektoren bliver mere modstandsdygtig. Loven indebærer blandt andet implementering af EU-direktiverne NIS2 og CER i dansk lovgivning, ligesom krav på en række supplerende områder indføres.

Forsyningssikkerhed har fået en ny dimension med Ruslands angrebskrig i Ukraine, som har sat tyk streg under, hvor vigtigt det er, at vi passer godt på vores energiinfrastruktur. Nu har vi vedtaget en række omfattende krav, som gør beredskabslovgivningen mere tidssvarende og styrker den danske energisektors forsvar mod fremmede magter. Det er rettidig omhu,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

De nye tiltag bygger oven på allerede eksisterende lovgivning og skærper kravene til både fysisk sikkerhed og cybersikkerhed. Det er første gang siden 2007 og 2017, at der implementeres væsentlige ændringer for hhv. det almene beredskab og it-beredskabet i energisektoren. Kravene til den enkelte virksomhed vurderes på baggrund af blandt andet forsyningsstørrelse, og hvor kritisk virksomheden er for energiforsyningen, hvor de mest forsyningskritiske virksomheder skal følge de mest omfattende krav. Lovforslaget træder i kraft d. 7. marts 2025.

For yderligere information kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på: +45 41 72 38 05

Fakta

 

  • EU-direktivet CER stiller krav, som skal styrke kritiske virksomheder og myndigheders modstandsdygtighed.
  • NIS2-direktivet stiller krav til cybersikkerhed og skal skabe et højere og mere ensartet sikkerhedsniveau på tværs af EU.
  • Med den nye lov bliver mere en dobbelt så mange virksomheder omfattet af nye beredskabskrav og tilsyn.
  • Fjernvarme-, køling- og brintsektoren bliver fremover også omfattet af beredskabskrav. Det gør nye aktører inden for el-, gas- og oliesektoren samt ladestandere og biogas også.
  • De supplerende krav omhandler fx virksomhedernes evne til at opdage og reagere på mistænkelig aktivitet i realtid, og at IT-netværk fremover skal opdeles, så cyberangreb ikke spredes og rammer energiforsyningen.

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet