Forbrug og produktion skal følges ad: Køreplan for energieffektivitet er landet

Publiceret 11-06-2024

Energieffektive løsninger kan reducere det fossile energiforbrug, understøtte forsyningssikkerheden og sænke energiomkostningerne for forbrugere og virksomheder. I dag har regeringen præsenteret en køreplan for energieffektivitet, der bl.a. viser vejen til, hvordan Danmark vil opfylde EU’s energisparekrav, og giver et overblik over den kommende proces for implementering af bygningsdirektivet. Køreplanen skal også brede dagsordenen ud over sektorer og bidrage til, at vi bruger energien smartere og med omtanke.

Der er sket meget i Danmark siden 1970’erne. Dengang kunne man ikke sige energi uden også at sige oliekrise. Siden er en lang række tiltag og afgifter blevet indført i energibesparelsernes tegn.

I dag ser det danske energisystem anderledes ud. Udfasningen af fossile brændsler er i fuld gang, og det samme er udbygningen af vedvarende energi. Om år forventes det, at det danske el-, fjernvarme- og gasforbrug er dækket af grøn energi.

Med denne køreplan tager regeringen de indledende skridt på en ny forståelse af energieffektivitet, der skal bruges som et udgangspunkt, når fremtidens rammer for energieffektivitet skal drøftes med branchen og Folketinget.

I flere årtier har energieffektivitet spillet hovedrollen i historien om det danske energisystem – faktisk siden oliekrisen i 70’erne. Det betyder, at vi i dag er et helt andet sted end mange andre lande. Energibesparelser er stadigt vigtige, men vi skal tænke bredere end det. Vi skal hurtigere kunne stille om, så vi oplader bilen og skruer op for varmen i hjemmet, når den grønne energi er i overflod – og omvendt. Derfor skal vi fremover også tale fleksibilitet, elektrificering og digitalisering, når vi taler energieffektivisering. Jeg vil efter sommeren invitere til en række møder med branchen om udvikling af et bredere fokus på energieffektivitet, implementeringen af bygningsdirektivet og generelt fokus på at fjerne barrierer,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

”Den bedste energi er den, vi bruger mest effektivt. Derfor er det vigtigt, at vi hele tiden fornyer indsatsen mod energispild – og vi skal kigge på mulighederne for at fremme brugen af overskudsvarme, hvor der i dag er et prisloft. For det er klart, at vi ikke skal beholde en barriere, hvis det giver mening at fjerne den. Vi er ved at have analyseret muligheder og konsekvenser, og så skal vi drøfte det med forligskredsen.”

Køreplanen bygger oven på en lang række energibesparende tiltag, der allerede er på plads. Danmark har i årtier haft en lang række af energiafgifter, som er højere end EU’s minimumssatser. De afgifter har og vil give danskerne store økonomiske incitamenter til at spare på energien. Dertil er dieselafgiften blevet hævet, og der er afsat flere milliarder til energibesparende puljer, bl.a. 1,8 milliarder til fjernvarmepuljen og 3,2 milliarder til erhvervspuljen, som alt sammen bidrager til at opfylde EU’s energisparekrav.

Læs køreplanen her. 

Køreplanen står ikke alene. De kommende år vil der løbende bliver sat flere tiltag i søen. Der vil bl.a. snart komme en udmelding på overskudsvarme, et forsyningsudspil er på trapperne, og det afklares løbende, hvordan Danmark skal implementere de nye krav fra energieffektivitetsdirektivet og bygningsdirektivet. Dertil skal man videre med elektrificeringen, da det er energieffektivt.

En stolpe i køreplanen er, at forbruget skal matche produktionen. Det betyder, at den grønne energi skal bruges, når den er i overflod, f.eks. når vinden blæser, og solen skinner. Omvendt skal forbruget kunne skrues ned, når den grønne energi mangler. Målet er, at det med øget digitalisering og større fokus på fleksibilitet skal kunne køre helt af sig selv.

Kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på +45 41 72 38 05

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet