Her følger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaards kommentarer til de otte konkrete anbefalinger, som Klimarådet giver regeringen i rådets Statusrapport 2023:
1) Implementering:
”Det er helt centralt for regeringen at holde tempo og sikre en grundig implementering af de mange tiltag, som er politisk vedtaget, så vi kommer helt i mål. Derfor skal vi blandt andet i den nærmeste tid forhandle om at femdoble vores udbygning af havvind, reducere vores forbrænding af affald og nedsætte en national energikrisestab (NEKST), der skal fjerne barrierer for at udfase russisk gas og gøre det lettere at opføre vedvarende energi-anlæg.”
2) 2025-indsats:
”Klimarådet slår fast, at 2025-mankoen er forbundet med stor usikkerhed. Regeringen har et opdateret billede af vores 2025-indsats, når Klimastatus og –fremskrivning 2023 udkommer i april. Regeringen vil træffe de nødvendige beslutninger for at indfri 2025-målet sammen med aftalepartierne bag grøn skattereform.”
3) Regulering af landbrugets udledninger:
”Jeg er helt enig i, at regulering af landbruget er helt centralt for at indfri 2030-målet. Regeringen vil fremlægge et forslag til klimaafgift på landbruget, når Ekspertgruppen for en Grøn skattereform har fremlagt sine konklusioner. Klimaafgiften skal bidrage til implementering af udviklingssporet og opfyldelse af det bindende reduktionsmål for land- og skovbrugssektoren på 55-66 pct. i 2030 ift. 1990.”
4) Udfasning af gasfyr:
”Så mange husstande som muligt skal af med individuelle gasfyr – så hurtigt som muligt. Den nationale energikrisestab, NEKST, får blandt andet til opgave at sikre koordinering af udrulning af fjernvarme og andre indsatser til at nedsætte forbruget af naturgas.”
5) Tilstrækkeligt med grøn strøm:
”Jeg er helt enig i, at vi skal have meget mere grøn strøm. Regeringen vil sikre rammevilkår, der muliggør en firedobling af den samlede elproduktion fra solenergi og landvind frem mod 2030. Det bygger oven på, at det er aftalt at udbyde 9 GW havvind til etablering inden udgangen af 2030. NEKST skal identificere barrierer for de aftalte ambitioner for sol og vind på land og anbefale regeringen eventuelle tiltag, der kan accelerere udbygningen.”
6) Prioritering af kulstoffri Power-to-X:
”Det aftalte Power-to-X-udbud er målrettet produktion af grøn brint, som er et kulstoffrit elektrobrændstof. Som udgangspunkt sætter vi rammer, der lader markedet udvælge, hvilke teknologier der indfrier klimamålene.”
7) Klimaaftryk fra forbrug, herunder fødevarer:
”Danmark er en del af den globale økonomi. Når vi eksporterer grønne løsninger, understøtter vi en omstilling, der er langt større end Danmarks udledninger. Men når vi importerer varer, efterlader vi også et klimaaftryk. Regeringen vil opstille mål for den globale klimaeffekt fra dansk eksport af energiteknologi og tjenesteydelser, og vi vil undersøge konsekvenserne ved at opsætte mål for klimaaftrykket fra dansk forbrug.”
8) Biomasse med omtanke:
”Bæredygtighedskravene for biomasse skal i tråd med den politiske aftale evalueres i 2023. Forbruget af træbiomasse til el og fjernvarme forventes reduceret med ca. 44 pct. frem til 2035. Hvis træbiomassen udfases yderligere uden kompenserende tiltag, kan det have væsentlige konsekvenser for elforsyningssikkerheden. Det skal vi også have for øje.”