Danmark har i en årrække haft en høj elforsyningssikkerhed med ca. 20 afbrudsminutter pr. år. Det vurderes uforholdsmæssigt dyrt at opretholde den samme elforsyningssikkerhed i 2030. Med et planlægningsmål på 35 afbrudsminutter i 2030 forventes Danmark fortsat have en elforsyningssikkerhed i verdensklasse. De yderligere 15 afbrudsminutter svarer til en marginal ændring målt i procent, fra at vi i dag har strøm i kontakten 99,996 pct. af tiden til 99,993 pct. af tiden i 2030.
Det øgede antal afbrudsminutter afspejler et aldrende elnet både på eldistributions- og eltransmissionsniveau, samt en stigende risiko for manglende effekttilstrækkelighed – det vil sige risiko for manglende elproduktion på de tidspunkter, hvor der er brug for den. Effekttilstrækkeligheden påvirkes af den grønne omstilling, der bl.a. betyder udfasning af regulerbare kraftværker, stigende VE-produktion i elsystemet samtidig med elektrificering og dermed et højere elforbrug.
Med klimaaftalen blev det aftalt, at der skal laves en analyse af, hvordan klimaaftalens initiativer påvirker elforsyningssikkerheden. Denne analyse er igangsat og forventes færdig inden udgangen af 2021.
Pressekontakt:
Klimaministeriets pressetelefon 41 72 38 05