Hele verdens fokus vil de kommende to uger være rettet mod COP23 i Bonn. Her samles toppen af poppen inden for klima – eksperter, forskere, politikere, NGO’er, mv. Mødet, der kører fra 6.-17. november, er første gang, at Parisaftalens parter mødes, siden den amerikanske præsident, Donald Trump, i juni annoncerede, at han ønsker at trække USA fra aftalen.
”Danmark og resten af verden skal ved denne klimakonference vise deres fulde og utvetydige støtte til Parisaftalen. Det skal stå klart, at resten af verden fortsat bakker fuldt og helt op om aftalen – og at den grønne omstilling ikke er til at stoppe,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), som deltager i ministerdelen af COP23.
Derfor er COP23 vigtig
Parisaftalen fra 2015 udstikker rammen for den globale klimaindsats. Men selvom Parisaftalen trådte i kraft sidste år, er der dele af aftalen, som endnu ikke er forhandlet færdigt. Det gælder bl.a. de regler og retningslinjer, der skal holde styr på, hvor langt vi er fra Parisaftalens mål, og setup’et for den mekanisme, der skal sikre, at det globale ambitionsniveau løbende øges. Det arbejde skal være færdigt på COP24 næste år.
”Danmark arbejder for at øge klimaindsatsen både inden for og uden for landets grænser. Det sker blandt andet gennem vores energisamarbejder med vækstøkonomier som Kina, Mexico og Sydafrika samt vores eksportsamarbejde med USA. Det er disse internationale relationer, som er vigtige i kampen for et bedre klima, og det er disse kontakter vi skal dyrke og udvikle på klimakonferencen COP23,” siger Lars Chr. Lilleholt.
Parallelt med forhandlingerne vil der være fokus på konkret handling og på at engagere ikke-statslige aktører endnu mere gennem den såkaldte ’Global Climate Action Agenda’, der er en platform for frivillig klimahandling fra bl.a. private virksomheder, byer og civilsamfund.
Kontakt:
Pressechef Jesper Caruso, jesca@efkm.dk, 41729184