Ingen gas til Europa fra Rusland – forsyningssituationen er alvorlig

Publiceret 03-09-2022

Nord Stream 1 er den store gasforbindelse mellem Rusland og Europa, og den genåbnes ikke som tidligere lovet af Gazprom. De danske og europæiske gaslagre er godt fyldte, og nødplaner er på plads, hvis situationen eskalerer.

”Rusland bruger gas som våben mod vores frihed. Det er alvorligt, og myndighederne følger situationen nøje. Det bliver ikke nemt, men vi kommer igennem vinteren sammen. Europa står sammen. Rusland stod for få år siden for 40 procent af gasforsyningen til Europa. Nu er det under 15 procent. Så Europa kommer ikke til at bøje nakken for Putins feje tricks. Vi er på rette vej trods den alvorlige udvikling. Vi er godt forberedt, status på vores gaslagre er bedre end forventet, og vi har nødplaner på plads,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Nord Stream 1 lukkede ned grundet vedligehold onsdag den 31. august. Gazprom i Rusland havde annonceret, at de ville åbne for flowet igen natten mellem fredag den 2. og lørdag den 3. september. Det har dog ikke været tilfældet, og der er fortsat lukket for flowet fra Nord Stream 1 til Europa. Det vigtigste for den danske forsyningssikkerhed i denne sammenhæng er, at der fortsat kommer gas over grænsen fra Tyskland.

”Danmark er bedre stillet end mange af vores europæiske venner, da mere end 25 procent af vores hjemlige gasforbrug i dag kommer fra vores biogasproduktion. Men vi kommer til at skulle stå sammen om at skrue ned for vores energiforbrug. Vi er i en energikrise – en krise vi skal løse og stå sammen om i et stærkt europæisk fællesskab,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Nord Stream 1 har gennem de seneste måneder kørt på nedsat kapacitet. Flowet har den seneste måned været på ca. 20 procent af kapaciteten. Nu er der helt lukket for flowet.

Læs mere i pressemeddelelsen fra Energistyrelsen her

Kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på 41 72 38 05

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet