Massiv grøn investering skal skubbe på energiomstilling globalt

Publiceret 29-03-2022

Ved Det Internationale Energiagenturs (IEA) ministermøde i Paris har en lang række lande styrket finansiering til IEA’s Clean Energy Transitions Programme, CETP. Danmark har arbejdet for større finansiering til programmet, der skal sætte fart på den grønne energiomstilling på globalt plan.

Hvis vi på globalt plan skal indfri Paris-aftalens klimamål, skal vores energi i fremtiden være grøn og ikke sort. Derfor indgik en række lande under IEA’s ministermøde i Paris i en fælles erklæring for markant at løfte finansieringen til organisationens Clean Energy Transitions Programme, CETP. Landene, herunder Danmark, er enige om at stille finansiering til rådighed på samlet set 20 mio. euro. årligt. 

Programmet understøtter konkret beslutningstageres arbejde i vækstøkonomier med et kraftigt voksende energiforbrug med at omstille til en mere bæredygtig energiproduktion. Danmark bidrager selv med 50 millioner kroner i finansiering til programmet frem mod 2025.

”Vi er i en global klimakrise som gør, at vi er nødt til at træffe modige valg og være handlekraftige på tværs af landegrænser for at sikre en grøn og bæredygtig fremtid. CETP er en af de væsentligste drivkræfter bag Det Internationale Energiagenturs arbejde for at skabe grøn, global forandring i vores energiomstilling og for vores fælles mål om at blive klimaneutrale. Derfor er jeg meget glad for, at så mange lande bakker op og støtter programmet med finansiering,” siger klimaminister Dan Jørgensen.

Blandt de nye bidragydere var blandt andet USA. Også Canada, Japan, Tyskland og EU-Kommissionen annoncerede større bidrag.

Læs mere om CETP på IEA’s hjemmeside via dette link.

Læs landenes ’Joint Commitment to Accelerate the Transformation Towards a Net Zero Energy System through the Clean Energy Transitions Programme’ her.

FAKTA

  • Det Internationale Energiagenturs ’Clean Energy Transitions Programme’, CETP, har til formål at skubbe den globale energiomstilling i en grøn og bæredygtig retning.
  • Programmet blev oprettet i 2017 og hjælper især vækstøkonomier med voksende energiforbrug med at omstille deres energisektor ved hjælp af konkret analysearbejde, teknisk samarbejde og opkvalificering
  • Ved ministermødet i Paris blev kredsen af lande, der finansierer programmet, enige om kollektivt at stille finansiering til rådighed i omegnen af 20 mio. EUR, så IEA kan styrke indsatsen for at skabe en global, grøn energiomstilling
  • Konkret havde USA, Canada, Japan, Tyskland og EU-Kommissionen nye bidrag med til CETP ved selve ministermødet, mens andre lande forventes at opjustere deres bidrag i løbet af året
  • Danmark er næstformand i CETP og har ansvar for programmets budgetplanlægning. Danmark har afsat 50 mio. kroner fra Klimapuljen 2021 til finansiering af programmet

KONTAKT
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon 41 72 38 05