Frie geografiske data skaber stor vækst i erhvervslivet

Publiceret 22-03-2019

Ny undersøgelse viser, at virksomheder nyder godt af at bruge frie geografiske data om veje, kort, bygninger og adresser. Særligt for de mindre virksomheder har de data haft så stor betydning, at det kan aflæses i Danmarks BNP.

The Wave i Vejle. Skråfoto fra luften er bare ét eksempel af mange på data, der stilles frit til rådighed. Foto SDFE

Data om veje, bygninger, adresser og landkort er populære som aldrig før. I 2018 blev der foretaget knap 7 mia. forespørgsler til Kortforsyningen, som er Styrelsen for Dataforsyning og Effektiviserings distributionskanal for geografiske data.

Over halvdelen af disse forespørgsler kom fra private virksomheder. Og en analyse fra Damvad Analytics om erhvervslivets brug af Kortforsyningen viser, at det godt kan betale sig, når private virksomheder bruger de gratis, geografiske data.

”Det har været en stopklods for mindre virksomheder at skulle betale for geografiske data. Men med frisættelsen af geodata har vi gjort det muligt for de mindre virksomheder at få adgang til gode solide geodata, som de har brugt til at udvikle nye løsninger og skabe vækst. Det er godt nyt for virksomhederne, og det er godt nyt for samfundet,” siger energi-, forsynings og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Således har virksomheder, der bruger geografiske data fra Kortforsyningen, haft en vækst i deres BNP-bidrag fra 2012-2016, der er 866 mio. kr. større end tilsvarende virksomheder, der ikke anvender geografiske data. Det er særligt mindre virksomheder, som har haft glæde af, at geografiske data ikke længere er betalingsbelagt.

I 2013 blev de fleste geografiske data gjort frie, således at alle frit kan hente og anvende data. I 2013 kom blot 9 procent af erhvervslivets dataforespørgsler fra mindre virksomheder med maksimalt ti ansatte. I 2016, som er det seneste år analysen beskæftiger sig med, er det tal steget til 34 procent.

Tilfredshed hos brancheorganisation

Hos Dansk Industri er fokus på, at det skal være nemt for virksomhederne at få adgang til autoritative data:

”En nem adgang til geografiske data er det afgørende for, om specielt mindre virksomheder vælger at bruge geografiske data i deres forretningsmodel. Analysen af erhvervslivets brug af Kortforsyningen viser med alt tydelighed, at når man fjerner barrierer for virksomhederne, så giver det vækst,” siger Lars Frelle-Petersen, direktør i Dansk Industri.

Brugerne af geografiske data er typisk rådgivningsvirksomheder, ingeniører og IT-virksomheder, som bruger geografiske data i de projekter, som de arbejder med.

Her kan det ofte være nødvendigt med en visualisering af projektet for at kunne formidle de løsninger som skal gennemføres. Netop derfor er særligt landkort (topografiske) i forskellige afskygninger et populært produkt.

Find Kortforsyningen her

Læs rapporten "Erhvervslivets brug af Kortforsyningen Samfundsøkonomisk analyse"

Kontakt:

Energi-, forsynings- og klimaministeriet, Christian Lietzen, 4172 3876, chrli@efkm.dk

Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, René Thunø, 2236 4962, retje@sdfe.dk

Relaterede nyheder