Se hvad du bruger mest strøm på og spar 1.000 kr. årligt

Publiceret 16-01-2019

Underholdning og hårde hvidevarer er de største strømslugere i danskernes hjem. Men der er op mod 1.000 kr. om året at spare på elregningen ved at vælge de rigtige produkter.

Danskerne bruger mest strøm på underholdning og på brug af hårde hvidevarer. Illustration Energistyrelsen

Når danskerne skal underholdes, kommer elmåleren ofte på overarbejde. Hele 35 pct. af danskernes strømforbrug går nemlig til tv, computer, spillekonsoller og lignende. Også de klassiske hårde hvidevarer som vaskemaskine, tørretumbler og køleskab fylder godt i strømforbruget i de danske hjem med 36 pct. Det viser en opgørelse fra Energistyrelsen.

”Én krone sparet, er en krone tjent. Og det gælder i sandhed også, når vi taler om vores elforbrug. Der bliver løbende arbejdet på at gøre alt fra computere til køleskabe mere energieffektive, men mønstrene i vores strømforbrug ændrer sig jo hele tiden. Derfor er der ingen tvivl om, at det er en god idé at kende sit eget strømforbrug. For jo mindre strøm, vi bruger, desto bedre er det for klimaet – og for pengepungen,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Spar 1.000 kr. om året

I gennemsnit bruger vi hver især ca. 1.600 kWh strøm om året, hvilket svarer til en årlig elregning på ca. 3.200 kr. Og mens de 35 pct. af forbruget går til tv og underholdning, så går typisk ca. 20 pct. til vask og 12 pct. til belysning.

Ved at være bevidst om sine vaner og vælge de mest energieffektive apparater, kan en gennemsnitsdansker barbere op mod 1.000 kr. af sin elregning årligt.

På Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk er det med en ny beregner muligt at tjekke strømforbruget fra apparater og maskiner i hjemmet. På den måde kan man fx se, hvad der er at spare på at udskifte vaskemaskinen til en model med et bedre energimærke.

Se strømberegneren på SparEnergi.dk

Fakta

  • Strømforbruget til underholdning – dvs. streaming, spil, musik osv. afhænger både af apparaternes alder, og hvor meget de bliver brugt.
  • Hvis man både har bærbar computer, surroundsound, spilkonsol og tv kan forbruget af strøm nemt løbe op i næsten 900 kr. om året.
  • Skalaen på energimærket varierer fra produkttype til produkttype. For de fleste produkter går skalaen til A+++, for andre produkttyper er A den bedste klasse. Den bedste klasse er dog altid markeret med en mørkegrøn pil.
  • På SparEnergi.dk findes ud over den nye beregner også en række gode råd om, hvordan man kan spare på energien i sit hjem. Se mere 
  • Hårde hvidevarer og underholdning tager den største andel af danskernes elforbrug. Se graf nedenfor.

 

Eksempler på forskellige apparaters forbrug

Pressekontakt:

Energi-, forsynings- og klimaministeriet, Christian Lietzen, 4172 3876, chrli@efkm.dk

Relaterede nyheder