Tale ved Tele2018 den 24. oktober 2018

Publiceret 24-10-2018

Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale ved Tele2018 den 24. oktober 2018.

- Det talte ord gælder -

 

Tak fordi jeg igen i år må overrække den danske telepris 2018. Det er jeg ret stolt over - for det er en helt særlig og vigtig pris.

Sidste år gav vi den til Guldborgsund Kommune, som havde etableret et unikt samarbejde, der har givet de fleste borgere og virksomheder hurtigt internet og god mobildækning.

Kommunen har på en simpel måde gjort livet lettere og smartere for den helt almindelige borger.

Jeg er stolt over at være her igen i dag og overrække den fornemme danske telepris til en innovativ virksomhed og nogle dygtige studerende

 

Men jeg vil lige starte et andet sted. Det var med stor fornøjelse, at vi landede et teleforlig med samtlige partier i folketinget.

Jeg ved, hvor vigtigt det er for branchen, at der er stabile og forudsigelige rammevilkår.

Teleforliget sætter en klar retning for den fortsatte markedsbaserede udrulning af digital infrastruktur - uafhængigt af hvordan de politiske vinde blæser.

Og det leverer I på.

Jeg havde svært ved at få armene ned, da jeg fik overbragt nyheden om, at der bliver investeret op mod 5 mia. kr. i Region Sjælland og Østjylland.

Det vidner om, at vores ide om, at telebranchen - på markedsvilkår - er i stand til at levere hurtige hastigheder til borgere og virksomheder, er rigtig.

Men vi ved også godt, at markedet på trods af dets fantastiske evner ikke kan komme rundt i hele landet.

Derfor etablerede vi i 2016 bredbåndspuljen. Og siden har ca. 7.600 adresser fået støttetilsagn til hurtigt bredbånd.

I alt er der givet tilsagn for 280 mio. kr. Og puljen fortsætter. Vi har sat 100 mio. kr. af på finanslovsforslaget for 2019.

Det er selvfølgelig klejner i forhold til de ca. 7 mia. kr., som I investerer hvert år. Men jeg vil hævde, at effekten af puljen ikke kun skal måles i kroner og ører.

Puljen har været med til at mobilisere et lokalt og folkeligt engagement i bedre bredbånd.

Nå, men ingen grund til yderligere navlepilleri – vi har en vigtig opgave foran os. Vi skal gøre Danmark klar til at anvende den næste generations mobilteknologi – 5G.

Det ligger mig meget på sinde, at vi får en effektiv og hurtig udrulning af 5G, så vi sammen kan realisere det potentiale, som den nye teknologi fører med sig.

Vi har igangsat et arbejde, som har til formål at gøre det lettere at opsætte antenner og understøtte test af nye 5G-tjenster.

Og det er min store forhåbning, at vi om nogle år kan overrække den danske telepris til én, som har udviklet en nyskabende 5G-tjeneste.

 

Elefanten i rummet skal vi også lige omkring. Jeg havde utrolig gerne set, at frekvensauktionen var i fuld gang, og jeg beklager meget, at den er udskudt.

Jeg kan desværre ikke sige mere om, hvorfor og hvornår I kan forvente, at den kommer på sporet igen.

Det eneste jeg kan appellere til, er, at I har tillid til vores håndtering af sagen.

 

Vi sætter stor pris på det frugtbare og konstruktive samarbejde, vi har med jer i branchen. I spiller en helt afgørende rolle i forhold til at skabe vækst og udvikling i hele Danmark.

Bredbåndspuljen, implementering af teleforliget og udrulning af 5G. Vi bliver ved med at gå en spændende fremtid i møde på det her område.

Relaterede nyheder

  • Klima for skoleelever

  • Brexit

  • Klima- og luftudspil

  • Energiaftale 2020-2024

  • Eksportstrategi

  • Forsyningsstrategi