Danmark vil åbne nyt center for vindenergi i Indien

Publiceret 03-10-2018

Indien vil de kommende år blive et af verdens største markeder for vedvarende energi. Især vindenergi er i indernes interesse. Derfor vil Danmark nu åbne et dansk-indisk videncenter for udvikling af vindenergi i landet.

Inderne har de seneste år været ganske klare i forhold til landets ambitioner for udbygningen af vedvarende energi som vind- og solenergi, ikke mindst set i lyset af Indiens hastigt stigende elforbrug og landets deltagelse i Parisaftalen. Netop i disse dage er Indien vært for "RE Invest", regionens største konference om vedvarende energi, hvor der ventes mere end 10.000 deltagere. Danmark er repræsenteret ved departementschef, Morten Bæk, der bl.a. skal tale om de danske erfaringer med havvind. Inderne har fået øjnene op for den danske knowhow og ekspertise på en bred palet af det grønne energiområde. Derfor lægger Danmark nu op til at åbne et dansk-indisk videncenter for udvikling af specielt vindenergi i verdens næstmest folkerige land.

”Jeg ser et kæmpe potentiale for samarbejde med inderne i de kommende år. De politiske ambitioner for den grønne omstilling i landet er ikke til at tage fejl af. Derfor er jeg begejstret for at se, at vi forhåbentlig får et intensivt samarbejde med inderne. Inderne har været i Danmark flere gang for at lære af os, og jeg synes tiden er moden til, at vi nu selv rykker derud og bringer vores erfaringer og knowhow i spil for alvor til gavn for klimaet, den globale grønne omstilling og de danske energivirksomheder,” siger energi-, forsyning- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).   

Den indiske premierminister Modi har meldt ud, at landet skal have 227 GW grøn energi i 2022. Modi er ved at gennemføre en elektrificering af alle Indiens landsbyer, men indernes stigende velstand ventes at øge efterspørgslen på energi markant i de kommende år. Særligt vind og solenergi står foran et historisk boom. Efter planen skal Indien opnå en kapacitet på 66 GW landvind om fire år – til sammenligning har Danmark pt. en kapacitet på 4,5 GW. Desuden vil Indien bygge 30 GW havvind inden 2030 – hvilket svarer til 23 gange den kapacitet på 1,3 GW som Danmark har opbygget siden 1991.

Videncentret skal finansieres over Finansloven, og planen er, at der skal afsættes 55 mio. kr. over de næste fem år. 

Fakta:

 • Indien er på vej til at blive et af verdens største markeder for vedvarende energi. Indien vil indtil 2040 stå for 30% af verdens forhøjede efterspørgsel på energi og derved have den største vækst i energi foran Kina (IEA).
 • Indien er spået til at tilføje ”et EU” i energikapacitet frem mod 2040 (IEA). Altså vil inderne udbygge deres energisektor svarende til den størrelse, som EU's sektor har i dag.
 • Indien er projekteret til at være verdens hurtigst voksende økonomi indtil 2040 (5.5 pct. gennemsnitlig BNP vækst) - kilde: International Energy Agency – World Energy Outlook 2016.
 • I 2016 nåede investeringerne i den indiske energisektor 88 milliarder USD nr. 4 efter Kina, USA og EU - kilde: International Energy Agency (IEA) World Energy Investment 2017.
 • Den danske energistyrelse er ved at starte et treårigt strategisk sektorsamarbejde med indiske ministerier og nationale institutter. Offshore vindenergi og integrering af vedvarende energi i elsystemet er de tematiske nøgleområder.
 • Åbningen af et nyt vindcenter ventes særligt at understøtte vind- og havvindenergi.

 

Pressekontakt: Lasse Bendtsen, tlf: 4172 3884, lasab@efkm.dk

 • Klima for skoleelever

 • Brexit

 • Klima- og luftudspil

 • Energiaftale 2020-2024

 • Eksportstrategi

 • Forsyningsstrategi