Borgere og virksomheder i Region Sjælland får nu lynhurtigt bredbånd

Publiceret 03-10-2018

Sjællændere, lollikker og falstringer kan nu se frem til lynhurtigt bredbånd med en hastighed på op til 1 Gigabit/s. SEAS-NVE og Fibia investerer 3,4 mia. kr. i udrulning af nyt fibernet over en femårig periode. Teleministeren er begejstret over, at de frie markedskræfter virker, og kalder det telepolitisk danmarkshistorie.

Hurtigt internet er essentielt for virksomheder, handel, uddannelse, vore sociale relationer og meget andet. Og det går rigtig godt med udrulningen af hurtigt bred-bånd i Danmark. Ved seneste opgørelse i 2017 havde 89 pct. af alle danske hus-stande og virksomheder adgang til bredbånd med en hastighed på 100 Mbit/sek. Men én region har haltet efter resten af Danmark, nemlig Region Sjælland, hvor tallet kun er 79 pct.

”Det er regeringens politik, at vi i Danmark skal have de bedst mulige rammer for at tilbyde bredbånd på markedsmæssige vilkår. Derfor er det også glædeligt, at SEAS-NVE med dette initiativ giver borgere og virksomheder i Syd- og Vestsjælland samt på Lolland og Falster mulighed for at koble sig på en digital højhastighedsmotorvej. Det er jo nærmest telepolitisk danmarkshistorie, at SEAS-NVE nu for alvor melder sig ind i kampen om at tilbyde lynhurtigt bredbånd til de dårligst dækkede områder.” siger minister for tele og bredbånd, Lars Chr. Lilleholt.

Det bliver SEAS-NVE’s fibernetselskab, Fibia, der foretager den egentlige udrulning af fibernettet i Region Sjælland over de næste fem år.

Statens egen bredbåndspulje er stadig i spil

Den statslige bredbåndspulje har over de seneste år givet tilsagn om tilskud på op til 100 mio. kr. årligt. Puljen fortsætter, og der er også afsat 100 mio. kr. på finanslovforslaget for 2019. Puljen dækker hele landet, og Lars Chr. Lilleholt mener fortsat, at der er adresser, der skal have statslig hjælp til bedre og hurtigere internet.

”Investeringen her viser med al tydelighed, at de frie markedskræfter fungerer i udrulningen af bredbånd. Og jo flere adresser, der får med bredbånd på markeds-mæssige vilkår, desto bedre kan vi fokusere statens egen bredbåndspulje på de adresser, som markedet har sværest ved at nå. Denne indsats skal vi fortsætte, så hele Danmark får mulighed for lynhurtigt bredbånd.” siger Lars Chr. Lilleholt.

Kontakt: Christian Lietzen, 41723876, chrli@efkm.dk

Fakta

SEAS-NVE tilfører gennem datterselskabet Fibia 3,4 mia. kr. til fiberudrulning på det vestlige og sydlige Sjælland, Lolland, Falster og øerne over de næste fem år.
Ambitionen er, at alle selskabets andelshavere inden udgangen af 2023 tilbydes adgang til fiber med en hastighed på 1Gbit/s.
Det bemærkes, at der er områder i Region Sjælland, som ikke indgår i SEAS-NVE’s forsyningsområde. Det gælder fx en by som Nakskov.
Nedenstående tabel viser udviklingen i, hvor mange husstande og virksomheder i Region Sjælland der har adgang til fastnet bredbånd med 100/30 Mbit/s fra 2014-2017.

  • Klima for skoleelever

  • Brexit

  • Klima- og luftudspil

  • Energiaftale 2020-2024

  • Eksportstrategi

  • Forsyningsstrategi