18,6 mio. kr. til klimaforskning i Arktis

Publiceret 12-04-2018

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt sikrer støtte til langsigtede nøgleprojekter i Arktis. Viden om Grønlands indlandsis, Golfstrømmen og økosystemerne i Arktis er essentiel for at vurdere klimaforandringernes konsekvenser.

Isbjørn ved klimamålemasten ved Zackenberg forskningsstation

Siden 1980’eren er opvarmningen af Arktis sket mere end dobbelt så hurtigt som for kloden som helhed. Det påvirker ikke bare sne-, is- og levevilkår i Arktis, men kan også have voldsomme konsekvenser for resten af kloden i form af stigende havvandstand fra den smeltende grønlandske indlandsis, en ændret arktisk rolle i det globale energi- og drivhusgasregnskab og i mulige ændringer i Golfstrømmen.

Klimastøtten til Arktis, der administreres af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, har i bevillingen for 2018 prioriteret støtte til at fortsætte langsigtede klimaundersøgelsesprogrammer, der kan belyse klimaforandringernes udvikling og konsekvenser.

Klimaændringerne i Arktis sker med rivende hast. Ændringerne og konsekvenserne i og uden for Arktis, gør det vigtigt, at vi følger udviklingen nøje. Som klimaminister er jeg glad for at kunne bidrage til opbygningen af vigtig ny viden om klimaforandringernes påvirkninger i og omkring Grønland og Færøerne.” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Vi skal forstå, hvordan ændringerne spiller sammen

Bedre og mere præcise forudsigelser af omfanget og konsekvenserne af arktiske klimaændringer kræver, at vi bedre forstår, hvordan specifikke processer ændrer sig i takt med opvarmningen, og hvordan de forskellige ændringer spiller sammen.

Det forudsætter, at vi har de rigtige data ikke bare for ét år, men for lange perioder.

I Danmark har vi tilsluttet os Parisaftalens målsætning om at holde den globale temperaturstigning under 2 grader celsius, men vi ser allerede nu store ændringer i Arktis. Spørgsmålet om, hvilken rolle Arktis fremover spiller i det globale klimasystem, hører derfor til blandt de mest presserende spørgsmål.” siger energi-, -forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Med støtten fortsætter programmerne og giver mulighed for at følge udviklingen i de grønlandske økosystemer, indlandsisen og havstrømmende omkring Færøerne.

Pressekontakt: Christian Lietzen, chrli@efkm.dk, 4172 3876

Fakta

 • Klimastøtten til Arktis, der administreres af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og understøtter klimasamarbejdet i Arktisk Råd, har gennem en årrække støttet langsigtede undersøgelser af klimaforandringernes effekter i Arktis.
 • Støtten til undersøgelser i 2018 er på i alt 18,6 mio. kr., finansieret over klimastøttens bevilling for 2017 og 2018.  
 • Følgende langsigtede programmer er støttet:
  - Greenland Ecosystem Monitoring (GEM), der undersøger og følger sammenhænge mellem fysiske, kemiske og biologiske forhold i Grønlandske økosystemer.
  - Programme for Monitoring of the Greenland Ice Sheet, der følger massetabet langs randen af Grønlands indlandsis.
  - Faroe Monitoring (FARMON), der følger vand-, salt- og varmetransporten i de store havstrømme, der passerer Færøerne.

Kontakt til fagpersoner:

Klimastøtten til Arktis: Rådgiver Morten Skovgaard Olsen, Energi- Forsynings- og Klimaministeriet; mso@efkm.dk +45 2565 0247

Greenland Ecosystem Monitoring: Professor Torben Røjle Christensen Aarhus Universitet; torben.christensen@bios.au.dk , +45 9350 9049

Programme for Monitoring of the Greenland Ice Sheet: Seniorforsker Robert Fausto, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) rsf@geus.dk , +45 9133 3838

Faroe Monitoring: Afdelingsleder Karin Margretha Larsen, Havstovan Færøerne, karinl@hav.fo +298 353906

 • Klima for skoleelever

 • Brexit

 • Klima- og luftudspil

 • Energiaftale 2020-2024

 • Eksportstrategi

 • Forsyningsstrategi