Tale til indvielse af DMI's vejrtjenestecenter i Karup

Publiceret 14-03-2017

Oplæg til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale ved indvielse af DMI's vejrtjenestecenter i Karup den 14. marts 2017.

-Det talte ord gælder-


Tillykke med jeres nye adresse her i Karup og tak for invitationen – jeg har glædet mig til at komme. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at kvittere for den store indsats I har leveret, for at vi kan stå her i dag.

Da jeg sad i flyet på vej herop, slog det mig, at det er halvandet år siden, at planen om udflytningen af statslige arbejdspladser blev offentliggjort.
DMI’s nye tekniske enhed er ikke den første og største offentlige institution i rækken af udflytninger. Men jeg ved, at DMI har ydet en ekstraordinær indsats for at finde en god løsning i forhold til at placere enheden.

I forbindelse med flytningen er der blevet sagt farvel til gamle kolleger og goddag til nye. DMI har forsøgt at tackle den usikkerhed, som helt naturligt opstår, når ens arbejdsplads flytter og spørgsmålet uvægerligt melder sig: Skal jeg flytte eller blive? Man behøver ikke at være ansat i centraladministrationen for at forstå, at det har været en turbulent og prøvende tid for de myndigheder, som skal udflyttes.

Ikke mindst for medarbejderne og deres familier. Det er jeg og regeringen meget bevidste om. Vi ved, at det er en stor øvelse at gennemføre danmarkshistoriens største og mest ambitiøse udflytning af statslige arbejdspladser.

 

At vi er kommet så langt og står her i dag, halvandet år efter at regeringens plan for udflytning blev offentliggjort, er i særdeleshed flot og det er jeres fortjeneste.

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tak til koncernledelsen i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Det er i høj grad også jeres fortjeneste, at vi står her i dag. I gør et stort arbejde med at føre regeringens politik ud i livet.

Det skal I have stor tak for.

Viborg kommune skal også have stor tak. Jeg ved, at kommunen har lagt sig i selen for at byde jer velkommen og få værkstedets medarbejdere til at føle sig hjemme.

Her tænker jeg ikke mindst på den ”Tour de Viborg”, som kommunen afholdt sidste år for at præsentere byen fra sin bedste side.

Tak for det.


Jeg vil også gerne benytte lejligheden til at byde velkommen til nye og gamle medarbejdere.

I er alle med til at sikre, at vi fortsat kan opretholde det høje faglige niveau i den tekniske enhed.

Det er ingen tilfældighed, at DMI’s tekniske enhed er blevet flyttet fra København til Helicopter Wing i Karup. Her er allerede 16 kollegaer fra Vejrtjenestecenter Karup, som beskæftiger sig med den metrologiske betjening af forsvaret. 

Det glæder mig, at der har været så mange ansøgninger til stillingerne – faktisk 101 ansøgere – til de fire nye stillinger her i Karup.

Det viser, at der er masser af kvalificeret arbejdskraft uden for Hovedstadsområdet, og at den Tekniske Enhed er en eftertragtet arbejdsplads. Jeg ved, at I har kæmpet med at flytte teknik og værktøj fra Lyngbyvej til Karup. De fleste, der har prøvet at flytte, ved hvor mange ting, der pludselig skal ryddes op i og træffes beslutning om - og hvor stor en øvelse dette er.

Det har I løst så fint.

Vi orienterer os hver dag om vejret – nogle dage flere gange om dagen. Præcise og pålidelige meteorologiske informationer er stærkt efterspurgte i hele samfundet.

 

DMI’s hjemmeside er en af de mest besøgte i hele Danmark, og mange tusind brugere følger med på DMI’s Twitter-konto. Vejret er nærmest en folkesport i Danmark. Derfor er det vigtigt, at udflytningen af arbejdspladser fra DMI har fungeret så smidigt som muligt. Og på en måde, hvor DMI kan fortsætte med at betjene danskerne og sine mange kunder med pålidelige prognoser og data.

 

Det er godt gået, at det er lykkes at opretholde en normal drift af målestationerne i Danmark og Grønland i denne udflytningsproces.


Inden jeg om lidt klipper den røde snor over sammen med Marianne og officielt indvier jeres nye faciliteter, så vil jeg endnu en gang ønske jer tillykke med de nye omgivelser og velkommen til Karup.

I har fortjent stor ros og anerkendelse for jeres store arbejde med at nå hertil.

Jeg overlader jer trygt til Karup i sikker forvisning om, at I nok skal klare de spændende opgaver og udfordringer, som venter forude. Jeg ser frem til at se de nye lokaler lidt senere i dag, og glæder mig til det fremtidige samarbejde.

 

 

Relaterede emner