Lilleholt vil anlægge 6.500 km klimavenlig gulvvarme

Publiceret 01-04-2017

Danmark svømmer i grøn strøm fra vindmøller og biomasse, og det skal komme borgerne til gode. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil derfor igangsætte et gigantisk anlægsarbejde med at lægge klimavenlig gulvvarme med grøn strøm i veje og fortove i landets 15 største byer.

Bredbåndspuljen for bedre internetforbindelser i hele Danmark er en stor succes. Den har nu inspireret energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt til at etablere den grønne gulvvarmepulje.  

Danmark er det land i verden, der producerer mest el fra vindmøller, og om få år vil 80 pct. af al elektricitet i Danmark være grøn. Desværre eksporterer vi en stor del af den grønne strøm til udsalgspriser, og det vil energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt nu gøre op med, da det er mere oplagt at bruge strømmen selv til gavn for alle danskere.

Alle kan søge om midler fra den nye grønne gulvvarmepulje. Ifølge Lilleholt skal det første spadestik tages i Odense, da det udgør et naturligt og centralt midtpunkt for netværket af gulvvarme rundt til resten af landet. Initiativet vil skabe stor værdi for danskerne, fordi gulvvarmen vil blive installeret, hvor vi danskere færdes mest – nemlig på veje og fortove. Tiltaget vil gøre en ende på besværet med at rydde fortovene for sne, komme på arbejde eller i skole med sjap i skoene og skvatte på isglatte cykelstier.

”Danmark er verdensmestre i at producere grøn strøm fra vindmøller, og om få år vil 80 pct. af vores elforsyning være grøn. Danmark svømmer altså i grøn strøm, men vi er slet ikke gode nok til at udnytte den. Vi ved alle sammen, hvor irriterende det er at rydde fortove for sne, hvor upraktisk det er at komme på arbejde eller i skole med iskolde og våde fødder, eller hvor halsbrækkende det kan være at skvatte på isglatte fortove eller cykelstier. Det vil jeg sætte en stopper for nu ved at bruge al den grønne strøm i klimavenlig gulvvarme på landets fortove og cykelstier. Det blæser mest om vinteren, så når vindmøllerne kører på højtryk, kan vi bruge den grønne strøm til at opvarme fortove og cykelstier. Det er jo genialt," siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Den klimavenlige gulvvarme har store samfundsøkonomiske gevinster som følge af bedre trafiksikkerhed, besparelser i kommunerne ved udgifter til vejsalt, der i stedet kan bruges på velfærd, og lavere udgifter til sundhedsvæsenet som følge af færre brækkede arme og ben på fortove og cykelstier. Desuden vil den generelle komfort for både mennesker og dyr stige, fordi det eksempelvis vil være muligt at lufte hunde hele året rundt uden, at hunden får de meget problematiske fryseskader i poterne.

”Det bliver nok noget knas med fremkommeligheden og al gravearbejdet hen over sommeren og efteråret, men jeg er sikker på, at danskerne bliver ellevilde til vinter, når det er slut med slud og sjap på fortovene og cykelstierne. Klimavenlig gulvvarme i fortove og cykelstier er godt for klimaet, borgerne og samfundsøkonomien, og jeg er sikker på, at det her bliver et kæmpe hit, " siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

De 6.500 km klimavenlig gulvvarme forventes anlagt inden 1. april 2018.

Kontakt

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet:
Chris Hammeken, mail: chh@efkm.dk, mobil: 41277294