Regeringen vil blokere mobilsignaler i fængsler og sikrede botilbud

Publiceret 20-09-2016

Det skal være muligt at lave forsøg med målrettet jamming af mobiltelefoner i fængsler og sikrede institutioner for udviklingshæmmede. Det foreslår regeringen på baggrund af en ny rapport fra en ekspertgruppe. Det nye tiltag er en del af regeringens samlede indsats for at dæmme op for den ulovlige brug af mobiltelefoner blandt indsatte.

I marts præsenterede justitsminister Søren Pind 21 tiltag mod mobiltelefoner i fængslerne. Et af initiativerne gik ud på at nedsætte en ekspertgruppe, der skulle undersøge tekniske løsninger til hindring af indsattes brug af mobiltelefoner.

Ekspertgruppen er nu færdig med sin rapport og anbefaler bl.a., at der skabes hjemmel til at igangsætte et forsøg med målrettet jamming i enkelte egnede institutioner på kriminalforsorgens område og på specielboformen Kofoedsminde, hvor der bl.a. er anbragt dømte pædofile personer med nedsat psykisk funktionsevne.

Forsøget skal udarbejdes og designes i samarbejde med telebranchen for at sikre, at jammingen ikke utilsigtet forstyrrer omgivelserne. Efter forsøget foretages der en evaluering sammen med telebranchen for at vurdere, om der skal bygges videre på forsøget eller ej.

Justitsminister Søren Pind siger:

”Varetægtsfængslede og dømte kriminelle skal ikke have mobiltelefoner i fængslerne. Det kan forpurre retssager eller bruges til ny kriminalitet. Derfor er jeg tilfreds med, at vi nu kan tage fat på at blokere mobilsignaler med målrettet jamming. Vi fortsætter den hårde kurs mod ulovlige mobiler med bl.a. razziaer, mobilhunde og mobilscannere, og her kan jamming være et nyt effektivt værktøj. Det er en stor opgave, men vi er godt på vej.”

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann siger:

”Det er godt, at vi nu har teknologisk mulighed for at forhindre domfældte udviklingshæmmede i at fortsætte deres kriminelle aktiviteter inden for institutionens mure. Når pædofile udviklingshæmmede bliver dømt til ophold på en særligt sikret institution som Kofoedsminde og får forbud mod at bruge internet, skal de selvfølgelig ikke kunne sidde og kontakte mindreårige piger over mobiltelefon.”

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt siger:

”Jeg er glad for, at telebranchen viser ansvar og indgår i et samarbejde med myndighederne om forsøg med jammere. Vi vil nu udarbejde og designe forsøget i samarbejde med branchen for at sikre, at jammingen f.eks. ikke forstyrrer radiosignalerne uden for fængslerne.”

Når de administrative regler er på plads, vil de relevante myndigheder i samarbejde med telebranchen udpege de egnede institutioner, så forsøget kan starte.

Ekspertgruppen har bestået af repræsentanter fra Justitsministeriet, Direktoratet for Kriminalforsorgen, Politiets Efterretningstjeneste, Forsvaret, Forsvarets Efterretningstjeneste, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Energistyrelsen og Social- og Indenrigsministeriet.

På grund af den teknologiske udvikling på området vil ekspertgruppen samles igen om 2 år med henblik på at sikre, at de foreslåede løsninger stadig er de mest effektive.

 

Kontakt:

Justitsministeriet: Presse- og kommunikationsrådgiver Camilla Svane, tlf. 2342 4659, csh@jm.dk

Social- og Indenrigsministeriet: Camilla Severin Madsen, tlf. 2246 6470, csm@sim.dk     

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet: Pressechef Jesper Caruso, tlf. 4172 9184, jesca@efkm.dk