Flere danskere får hurtigt internet

Publiceret 05-09-2016

Antallet af bredbåndsabonnementer med downloadhastigheder på mindst 100 Mbit/ er steget 3 en halv gang i løbet af 2015, mens antallet, der kan uploade med 10 Mbit/s gennem deres bredbåndsforbindelse er steget med 70 pct. sammenlignet med året før. Det viser Energistyrelsens telestatistik for 2. halvår 2015.

Danskerne er vilde med hurtigt internet og flere og flere køber de helt høje hastigheder. Danskerne bruger også mere data på mobilen og mobilt bredbånd, og det mobile dataforbrug er samlet set steget 84 pct. fra 2014 til 2015. Mobilpakkerne indeholder også mere data end for et år siden og til samme pris. I januar 2015 kunne man for 89 kroner få 8 GB data, 8 timers taletid samt fri sms og mms. I januar 2016 kunne man få 12 GB data, 12 timers taletid samt fri sms og mms for samme pris.

”Hvis Danmark skal være en digital vindernation, så skal danske borgere og virksomheder have de bedste digitale rammebetingelser. Energistyrelsens telestatistik viser, at forbrugerne bliver ved med at efterspørge mere data, og at endnu flere nu har rigtig hurtige forbindelser. Danskerne har taget digitaliseringen til sig, og vi har en af de højeste udbredelser af bredbånd i hele EU”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

En del af forklaringen på det stigende optag og forbrug af internet er teleselskabernes opgradering af hastigheder på en stor del bredbåndsabonnementer via kabel-tv-nettet samt nye fiberabonnementer, som løbende kommer til.  Derudover sker der en løbende opgradering af de langt hurtigere 4G-mobilnet, som gør mobiltjenester med stort dataforbrug, fx videostreaming, attraktive at bruge fra smartphonen.

”I Danmark har vi valgt, at telebranchen selv skal rulle nettene ud. Tallene viser, at det er den rigtige tilgang, og den tilskynder til, at teleselskaberne hele tiden investerer i mere og hurtigere net, som forbrugerne får gavn af til lave priser. Men som regering har vi også et ansvar for de lokale områder, der ikke endnu har adgang til hurtigt internet. Derfor har vi lavet en bredbåndspulje på 200 mio. kr., og vi stiller krav, om at mobilselskaberne skal sikre god dækning, når de fremover får mobilfrekvenser.  De områder, der i dag oplever dårlig dækning, skal også være en del af Danmark som digital vindernation”, siger Lars Chr. Lilleholt.

 

Fakta

  • Telestatistikken udgives af Energistyrelsen og baserer sine oplysninger fra teleudbydere på det danske telemarked om teleselskabernes solgte abonnementer for fastnet- og mobiltelefoni og bredbånd, den tilhørende datatrafik og taleminutter samt up- og downloadhastigheder for fastnet bredbånd.
  • Danmark har tidligere ligget lavt i forhold til EU på optag af de høje bredbåndshastigheder, men har en af de højeste udbredelser af bredbånd i hele EU. I forhold til Norden og de baltiske lande var Danmark i første halvår 2015 nummer 6 efter Sverige, Letland, Finland, Island og Litauen, men foran Norge og Estland i forhold til antallet af abonnementer med 100 Mbit/s download. 

 

For uddybing af telestatistikken
 
Jesper Falsted Karlsen
Energistyrelsen
3392 7576
jka@ens.dk