#StoltafDK - en kampagne om at være stolt af Danmarks arbejde med grøn omstilling

Publiceret 14-11-2016

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt har i anledning af COP22 startet kampagnen #StoltafDK på de sociale medier. Læs hans baggrund for kampagnen her.

Velsignet dansk enighed om grøn omstilling

Af Lars Chr. Lilleholt, energi-, forsynings- og klimaminister

Klimatopmødet COP22 er i høj grad sat i skyggen af det amerikanske præsidentvalg. Især valget af Donald Trump som kommende præsident har fået spekulationerne i gang verden over om, hvad det vil komme til at betyde for amerikansk klimapolitik og for verdens samlede klimaindsats, som den er formuleret i Parisaftalen, som trådte i kraft fire dage før det amerikanske valg.

Det er endnu for tidligt at spekulere i, hvad Trump konkret vil fokusere på i sin embedsperiode, men det giver mig anledning til at lovprise det samlende folkestyre, som vi kender her i Danmark.
Siden oliekriserne i 1970’erne har brede flertal af partier fra vestre til højre i Folketinget bakket op om en ambitiøs grøn omstilling af den danske energipolitik. Bevares, der er forskelle fra parti til parti, men det er heldigvis ikke sådan, at Danmark er grønt, når der er en rød regering, og sort, når der er en blå regering.

Danmark i top
Danmarks grønne førerposition blev ikke skabt på en enkelt valgperiode men over årtier, hvor blå, røde og mere eller mindre grønne partier i fællesskab har taget ansvar og drevet udviklingen frem. Sådan har det altid været. Sådan skal det fortsætte med at være fremover.

Uanset om statsministeren i Danmark hedder Lars Løkke, Mette Frederiksen eller noget helt tredje, så er der heldigvis bred politisk enighed om retningen og ambitionen om at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler i 2050.
Jeg er stolt af Danmark som et grønt foregangsland. Når jeg rejser ud i verden som klima- og energiminister står der stor respekt om de resultater, som Danmark har nået på klima- og energiområdet. For mig at se har vi alle en fælles interesse i at fortælle om de resultater og sprede de mange gode historier om Danmarks flotte grønne omstilling.

Klimatopmødet COP22 i Marrakech er den perfekte anledning til at sætte fokus på vores flotte resultater og fortælle om alt det, som vi har at være stolte af ved Danmarks grønne omstilling. Hele verden skal i gang med grøn omstilling, og her skal vi jo gerne have verden til at se til Danmark for inspiration og samarbejde, for det vil være godt for klimaet, vækst, eksport og danske arbejdspladser.

Stolt af Danmark
Derfor starter jeg i anledning af klimatopmødet kampagnen ”Stolt af Danmark”, som skal køre på de sociale medier i den sidste uge af klimatopmødet i Marrakech.

Hver dag vil jeg lave opslag på Twitter og Facebook om de mange flotte resultater og mål, som vi har nået i fællesskab. Jeg håber, at andre politikere, erhvervslivet, energisektoren, de grønne tænketanke og NGO’erne er stolte af Danmark ligesom mig, og at de vil deltage i kampagnen og være med til at sprede de gode budskaber om Danmarks grønne omstilling.

Konkrete eksempler fra kampagnen:

• Danmark har lige sat verdensrekord i at bygge verdens billigste havvindmøller på Kriegers Flak til 37,2 øre/kWh.

• Danmark er lige blevet kåret til at have verdens mest bæredygtige energisystem.

• Danmark er europamestre i eksport af energiteknologi.

• Danmark er et af de lande i hele verden, der har reduceret sine udledninger af CO2 mest, samtidig med at vi har haft økonomisk vækst.

• Danmark er det land i hele verden, der kan dække mest af sit elforbrug med strøm fra vindmøller (42 pct.).

 

(Du kan følge #StoltafDK og dele via @larsclilleholt og @MinForsyning - både på Twitter og Facebook)