Ny undersøgelse: LED-lys vinder hastigt frem

Publiceret 21-06-2016

Danskerne er blevet glade for LED-lys. Inden for de sidste to år er valget af LED frem for halogen- og sparepærer steget markant. Derfor bliver der nu sat fokus på at klæde detailhandlen på til at rådgive forbrugerne om det rigtige valg.

LED-belysning er i vækst i Danmark. Der findes ikke en samlet statistik over salget af LED-belysning, men Energistyrelsen har fået foretaget en spørgeskemaundersøgelse vedr. brugen af LED-belysning, som giver viden om salget.

Undersøgelsen viser bl.a., at hvor 13 pct. af dem, der har LED, havde købt LED-belysningen for to år siden, har 74 pct. købt LED inden for det seneste år. Brugen af LED-belysning er således taget kraftigt til det seneste år.

I undersøgelsen har et repræsentativt udsnit af danske borgere svaret på en række spørgsmål om husstandens belysning (fx i forhold til type, tilfredshed, anvendelsesområde, købssteder, m.m.). Svarene viser blandt andet, at prisen langt fra er afgørende for forbrugernes købsadfærd. Selv om prisen for en LED-pære er højere end prisen på en almindelig sparepære, angiver færre end hver femte forbruger, at de har fravalgt LED-belysning pga. prisen.

Udbredelsen af LED viser, at markedet nu for alvor kan tilbyde os nogle lys-produkter, der både lever op til vores krav om energieffektivitet og lyskvalitet. Og jeg synes, det er meget positivt, at mange af forbrugerne tænker totaløkonomisk på, hvilken belysning, der kan svare sig i længden – både for pengepung og klima,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

 

Bedre vejledning af forbrugerne
De fleste forbrugere (51 pct.) køber deres lyskilder i dagligvarehandlen. Men valget af den rigtige lyskilde kan kræve teknisk vejledning, som dagligvarebutikkerne ikke på forhånd har kvalifikationerne til. Derfor vil Energistyrelsen tage initiativ til et bredere samarbejde med detailhandlen, der sikrer, at forbrugerne informeres bedst muligt om fordelene ved valg af LED-lyskilder. 

Vi er alle sammen forbrugere – det er jeg også. Og derfor er jeg glad for, at Energistyrelsen vil intensivere samarbejdet med detailhandlen her i 2016. Så bliver det nemmere for forbrugerne at vælge og for butikkerne at sælge de rigtige produkter – og så kan der komme endnu flere klimavenlige LED-pærer ud i vores hjem ,” siger energi-, forsynings- og klimaministeren.

Energistyrelsen forventer at sætte fokus på følgende tiltag sammen med detailhandlen:

  • Undervisningsforløb af butiksmedarbejderne på internettet
  • Gratis butiksmateriale, der hjælper forbrugeren i købssituationen
  • Foredrag for butiksmedarbejdere og indkøbere på kædernes hovedkontorer

 

Pressekontakt:Pressemedarbejder, Rasmus Bjørn, rasbj@efkm.dk, 41 72 90 77