Europas geodata samles i én fælles dataportal

Publiceret 14-06-2016

Det skal fremover være lettere at minimere følgerne af fx jordskælv og vulkanudbrud og nemmere at finde vand, mineraler og andre råstoffer i Europa. Med en ny portal bliver geologiske data for milliarder tilgæn-gelige på tværs af Europa.

Den 14. juni 2016 søsættes den første version af en fælleseuropæisk dataportal, hvor man kan finde oplysninger om geologi og ressourcer på tværs af landegrænserne i hele Europa.  Sammenslutningen af Geologiske Undersøgelser i Europa, EuroGeoSurveys (EGS), står bag portalen, kaldet EGDI. Og den danske forskningsinstitution GEUS, som er en del af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, deltager aktivt i EGDI-arbejdet.

I Europa har vi brug for at udveksle data om vores natur og råstoffer – både i forhold til forskning og videndeling, men også i forhold til konkret forebyggelse af fx naturkatastrofer. Derfor er jeg overbevist, om at det nye geologiske værktøj vil få stor betydning,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

 

Data for milliarder bliver nu let tilgængelige.

EGDI portalen giver adgang til geologiske data og services fra et stort antal europæiske forskningsprojekter, der tilsammen har kostet mellem 4-700 millioner kroner. Ved at samle og harmonisere de eksisterende og kommende geologiske data og gøre dem tilgængelige, bliver der i realiteten tale om data for milliarder, som flere nu kan få glæde af. På portalen kan man søge om bl.a. mineraler, energi, jord, grundvand eller maringeologi.

Vi har enorme mængder af viden og data om vores undergrund både herhjemme og i Europa. Viden, der skal bruges og ikke mindst deles intelligent imellem os. Vores fællesmængde af viden har nemlig et kæmpepotentiale i forhold til vores økonomi, forsyningssikkerhed og faktisk også vækstmuligheder,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

EGDI omfatter også en metadatabase med oplysninger om et væld af fælleseuropæiske, regionale og nationale sæt af geodata.

Fakta

 • EGDI står for European Geological Data Infrastructure
   
 • EGDI bliver en ramme for resultaterne af mange tidligere, igangværende og fremtidige geodataprojekter i EU-regi og vil på en måde være med til at forhindre, at data går tabt.
   
 • Udviklingen af EGDI er en central del af EuroGeoSurveys strategi om at etablere en Europæisk Geologisk Service, som understøtter EU strategier og politiker indenfor områder, hvor geologisk data og information har betydning - fx områder som råstof-, energi- og vandforsyning samt miljø og naturkatastrofer.
   
 • EGDI bidrager til at implementere EU's INSPIRE direktiv om opbygning af en fælles europæisk infrastruktur for geografisk information, så man lettere kan udveksle data hen over landegrænserne.
   

 

Relaterede emner