Hurtigt internet buldrer frem i Danmark

Publiceret 20-01-2016

Antallet af bredbåndsopkoblinger på mere end 100 Mbit/s er femdoblet fra 42.000 til 220.000 på blot et år. Og mængden af data, der udveksles, er eksploderet. Det viser Energistyrelsens telestatistik for 1. halvår 2015.

Der bliver surfet, streamet og sendt mails og billeder som aldrig før. Andelen af bredbåndsabonnementer med mindst 100 Mbit/s er steget fra 1,8 pct. i midten af 2014 til 9,2 pct. ved midten af 2015.

”God mobil- og bredbåndsdækning har stor betydning for væksten og udviklingen i samfundet i dag – både helt lokalt, og når vi ser på det samlede Danmark. Det er regeringens ambition, at der skal være adgang til hurtigt internet og god mobildækning i hele landet uanset postnummer og afstand til vandkanten. Derfor er jeg glad for de mange positive takter i den seneste telestatistik,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Siden første halvår 2009 er den mobile datatrafik eksploderet fra 3,5 til næsten 90 millioner terabyte i 1. halvår af 2015. Danskernes forbrug af digitale tjenester stiger generelt og bevæger sig samtidig fra fastnet og over på mobilen. Denne udvikling har taget ekstra fart med etableringen af de langt hurtigere LTE (4G) netværk, som gør tjenester med stort dataforbrug, fx videostreaming, mere attraktive at bruge fra smartphonen.

Femdoblingen af bredbåndsabonnementer på mindst 100 Mbit/s bringer Danmark op på EU-niveau, hvilket er en klar forbedring i forhold til tidligere år. 

”Målet er, at Danmark skal være en førende IT-nation, og jeg mener, at statistikken viser, at sektoren har taget opgaven på sig. Omvendt ser vi en række tyndt befolkede områder i Danmark med dårlig dækning og langsomme opkoblinger. Derfor har regeringen også afsat en pulje på 300 mio. kr., der skal hjælpe med at styrke bredbåndsdækningen de steder, hvor det halter i dag,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Regeringen foreslog i 2015 at afsætte en bredbåndspulje på 300 mio. kr., som skal udmøntes i perioden 2016-2019. Regeringen er i øjeblikket i gang med forhandlinger om vækstudspillet, hvor puljen indgår.

 

Fakta

  • Telestatistikken udgives af Energistyrelsen og baserer sine oplysninger fra teleudbydere på det danske telemarked om teleselskabernes solgte abonnementer for fastnet- og mobiltelefoni og bredbånd, den tilhørende datatrafik og taleminutter samt up- og downloadhastigheder for fastnet bredbånd.
  • Danmark var andet halvår 2014 nummer 23 ud 27 EU-lande, hvad angår andelen af fastnet bredbånds-abonnementer med mindst 100 Mbit/s. Den kraftige stigning i antal abonnementer med mindst 100 Mbit/s skønnes forsigtigt at placere Danmark i midten af feltet omkring EU-gennemsnittet.

 

Kontakt: Pressemedarbejder, Rasmus Bjørn, 41 72 90 77, rasbj@efkm.dk