Danske virksomheder skal udtænke fremtidens energisystem

Publiceret 07-01-2016

I dag sætter energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt gang i et branchesamarbejde med DONG Energy, Danfoss, Vestas og andre af Danmarks energispydspidser, der skal udvikle morgendagens smarte energisystem baseret på vedvarende energi.

Frem mod 2050 øges mængden af energi, som kommer fra vedvarende kilder som vind, sol og biomasse. Det stiller nye krav til energisystemet, når energien kommer, som vinden blæser.

Energistyrelsen og Branchefælleskabet for Intelligent Energi har derfor samlet centrale aktører indenfor energi-og forsyningsområdet i samarbejdet Platform for Smart Energi. Målet er både at finde svar på, hvordan vi bedst udvikler fremtidens smarte energisystem men også at udvikle relevante fyrtårnsprojekter med forretningspotentiale, der kan demonstrere danske systemløsninger og være med til at sætte skub i udviklingen. 

”I Danmark er vi allerede i verdenseliten, når det kommer til vedvarende energi og energiforsyning, og med samarbejdet i Platformen for Smart Energi tror jeg på, vi også kan blive forgangseksempel for et smart, integreret energisystem. Det er der vækstperspektiver i, som rækker langt ud over Danmarks grænser,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

”I Branchefællesskab for Intelligent Energi er vi især glade for, at det er lykkedes at samle alle forsyningssektorerne i Platform for Smart Energi. Vi ser frem til at starte arbejdet og komme med konkrete løsninger til, hvordan vi skaber bedre rammer for integrationen på tværs af energisektorerne og dermed mere effektiv ressourceudnyttelse,” siger Helle Juhler-Verdoner, branchechef i Intelligent Energi.

 

Et smart energisystem

Et smart energisystem binder el-, gas-, fjernvarme, affald- og vandsystemerne sammen, og gør det muligt, at forbruget i højere grad tilpasses den fleksible produktion.  Ved at tænke forskellige og tidligere isolerede energiformer og forbrug sammen på en ny måde, sikrer man en optimal økonomisk og miljømæssig løsning, hvor produktion og forbrug i højere grad spiller sammen.

”Intelligent styring af energiforbruget i vores bygninger med lys, varme, køling og ventilation giver både store energibesparelser og et fleksibelt forbrug, der kan spille godt sammen med vores energisystem. Smart energi er en forudsætning for, at den grønne omstilling kan gennemføres effektivt og økonomisk fornuftigt og til gavn for klimaet,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Arbejdet i Platformen for Smart Energi skal blandt andet give gode ideer til indsatsområder, som kan indgå i den næste energiaftale for perioden efter 2020. Blandt deltagerne er en lang række energivirksomheder, teknologileverandører, kommuner og brancheorganisationer.

 

Kontakt: Pressechef, Jesper Caruso, 41 72 91 84, jesca@efkm.dk