Nyhed: Tjek din mobildækning

Publiceret 09-12-2016

Fra i dag kan alle danskere gå ind på et Danmarkskort og få overblik over, hvordan mobildækningen er i det lokalområde, de interesserer sig for. En sejr for forbrugerne, siger teleminister Lars Chr. Lilleholt.

Fra i dag bliver det muligt for enhver dansker at få et overblik over, hvordan mobildækningen er i ens lokalområde og på en konkret adresse. Hjemmesiden Tjekditnet.dk, som indtil i dag alene har vist dækningen på fastnetbredbånd, bliver nu opgraderet med dækningskort for både mobiltale og mobildata.

 

Med tjenesterne på Tjekditnet.dk bliver det nemmere for forbrugerne at vælge teleselskaber, som dækker bedst i deres lokalområde. Og det bliver nemmere for regeringen, kommunerne og teleselskaberne i fællesskab at adressere de huller, der fortsat findes.

 

”Mobildækning skal være god i hele Danmark. Derfor har vi i længere tid arbejdet tæt og godt sammen med teleselskaberne for at skabe mere gennemsigtighed omkring danskernes mobildækning. Resultatet er en kortlægning, som ikke findes andre steder i verden, og som er et rigtig godt værktøj for forbrugerne, når de skal vælge mobilselskab,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, som har telemarkedet som sit ansvarsområde.

 

Tjekditnet giver en god indikation af, hvordan mobildækningen er i Danmark helt ned på adresseniveau. Som det første land i verden bliver det nu muligt på en ensartet måde at sammenligne dækningen for både mobiltale og mobildata i Danmark.

 

”I mere end 98 procent af landet kan man bruge sin mobiltelefon til at tale med. Det er flot, når vi sammenligner os med andre lande. Men der er fortsat lokale områder, der halter efter. Derfor har vi også stillet krav til mobilselskaberne om, at de skal dække flere af de sorte huller, når de køber mobilfrekvenser af staten. Og vi er ved at ændre planloven, så det bliver nemmere for kommunerne at give tilladelse til at stille mobilmaster op. Med oplysning om mobildækningen på Tjekditnet har vi taget et yderligere skridt i kampen for god digital dækning i Danmark,” siger Lars Chr. Lilleholt.

 

Vil du tjekke forbindelsen for din mobiltelefon eller mobildata på et bestemt sted i Danmark, kan du trykke på www.tjekditnet.dk her.

 

Mobilkortlægning på Tjekditnet.dk

 • Tjekditnet.dk er udvidet med mobildækningen for både tale og data.
 • På Tjekditnet.dk er det muligt at sammenligne dækningen for de fire mobilselskaber i Danmark (Telia, Telenor, 3 og TDC) med eget mobilnet på en enkel måde.
 • Du kan se dækningen for hvert mobilnet for sig og for alle mobilnet samlet.
 • Tjekditnet.dk giver mulighed for at se mobildækningen både på landsplan og på adresseniveau, så du kan få et overblik over dækningen i dit lokalområde.
 • Tjekditnet.dk giver dig yderligere mulighed for at se dækningsprocenter for regioner og kommuner.
 • Generelt er dækningen god i Danmark – på Tjekditnet.dk kan man se dækningen i detaljer.
 • Det er første gang – også i international sammenhæng – der laves en så detaljeret kortlægning af mobildækningen.

Teknisk

 • Tjekditnet.dk viser dækningen udendørs for tale og data på baggrund af mobilselskabernes egne dækningskort.
 • Hastigheder for mobilt bredbånd kan vises for 3G, 4G eller for 3G og 4G samlet.
 • Kortene opdateres fire gange om året, nuværende data på Tjekditnet.dk er fra september 2016.
 • I mere end 98 procent af landet kan man bruge sin mobiltelefon til at tale i.
 • For data viser kortet højeste forventede hastighed. Hos det selskab der dækker bedst er det f. eks. muligt at få 20 Mbit/s i 89 % af landet og 50 Mbit/s i 48 % af landet.
 • Der er forskel på antennekvaliteten på mobiltelefoner. Det betyder, at dækningsoplevelsen kan påvirkes, afhængig af hvilken mobiltelefon man bruger. Beregningerne på kortene er foretaget for en teoretisk referencetelefon, der svarer til de mobiltelefoner med de bedste antenner på markedet i dag. På Energistyrelsens hjemmeside kan man finde en rapport om antennekvaliteten i mobiltelefoner.
 • Mobilselskaberne er blevet enige om at bruge samme metode til beregning af mobildækningen, så mobilnettene kan sammenlignes på tværs.
 • Der kan lokalt opleves en anden taledækning, end kortene viser. Det kan dels skyldes den mobil du bruger, hvordan du holder den, og om du befinder dig indendørs.
 • Der kan lokalt opleves lavere eller højere datahastigheder, end kortene viser. Det afhænger f. eks. af, hvor mange andre mobiltelefoner, der benytter samme mobilmast.
 • Der kan på Tjekditnet.dk rettes henvendelse til Energistyrelsen, hvis dækningen ikke kan genkendes, eller der er spørgsmål til selve kortlægningen.

 

-----------------

 

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt træffes via:

Pressechef Jesper Caruso

4172 9184

jesca@kebmin.dk

 

Mere detaljeret information om mobildækningskortene kan findes på Tjekditnet.dk

Hvis du har konkrete spørgsmål om dækning, så henvend dig til din mobiludbyder.