Nu bliver det markant billigere at bruge mobilen i EU

Publiceret 30-04-2016

Nu er det slut med ubehagelige overraskelser på regningen, når man bruger sin mobiltelefon i andre EU-lande. Fra i dag falder roamingtaksterne på tale, sms og data i EU med op til 75 pct.

Fremover må mobilselskaber udover den hjemlige pris maksimalt opkræve følgende roamingtillæg, når mobiltelefonen bruges på rejser i et andet EU-land:

  • 46 øre pr. minut for udgående opkald
  • 10 øre pr. minut for indgående opkald
  • 18 øre pr. sms
  • 46 øre pr. MB data.

Den samlede pris afhænger af forbrugerens hjemlige abonnement. De fleste forbrugere har et såkaldt pakkeabonnement, og når pakkens inkluderede forbrug ikke overskrides, vil forbrugeren højst blive afregnet med de nye roamingtillæg.

”Det er enormt glædeligt, at forbrugere og virksomheder får endnu lavere priser og dermed bedre muligheder for at anvende mobiltelefonen i andre EU-lande. Det har Danmark kæmpet for i mange år. Det er endnu et skridt i bekæmpelsen af de alt for høje roamingpriser, som vi tidligere har betalt. Det er også et skridt på vej mod et mere velfungerende indre marked”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, som er ansvarlig for teleområdet i Danmark.   

              

Lilleholt arbejder for yderligere prisfald

Siden EU begyndte at regulere roamingpriserne i 2007 er danskernes EU-roamingpriser samlet set faldet med over 90 procent. Den EU-aftale, der betyder lavere roamingpriser fra 30. april 2016, lægger desuden op til yderligere prisfald. Fra den 15. juni 2017 skal roamingprisen i EU som udgangspunkt være den samme, som prisen for at bruge mobilen derhjemme. Den del af aftalen træder dog først i kraft, når man i EU har fundet en ny model for de afregningspriser, som mobilselskaberne opkræver hos hinanden i forbindelse med roaming.

”Vi er ikke i mål. Selv med de lavere takster er der behov for yderligere prisfald. Ideelt set, ser jeg gerne, at det koster det samme at bruge mobiltelefonen på rejsen i EU, som det gør, når man er hjemme. Vi har en gylden mulighed for, at det kan lade sig gøre inden for en overskuelig fremtid. Inden dét kan blive en realitet, skal vi dog have fundet en løsning i EU, der gør, at mobilselskaberne ikke kommer til at tabe penge på at sælge roamingtjenester. Gør de det, kan det betyde, at mobilselskaberne lukker for roaming i de billigste abonnementer eller generelt hæver deres forbrugerpriser – også på det hjemlige forbrug. Det vil være skidt for både forbrugerne og virksomhederne. Som teleminister vil jeg derfor lægge mig i selen for, at vi i EU hurtigst muligt finder en holdbar løsninger på dén udfordring ”, siger Lars Chr. Lilleholt.

 

Fakta

  • Den samlede pris afhænger af forbrugerens hjemlige abonnement. De fleste forbrugere har et såkaldt pakkeabonnement, og når pakkens inkluderede forbrug ikke overskrides, vil forbrugeren højst blive afregnet med de nye roamingtillæg.
  • For forbrug ud over sin pakke vil forbrugeren højst blive afregnet med roamingtaksten plus den pris, forbrugeren normalt betaler for merforbrug i Danmark.
  • Fra den 15. juni 2017 skal forbrugerne som udgangspunkt betale den samme pris for at bruge mobilen i de øvrige EU-lande, som de gør derhjemme. Det forudsætter dog, at man forinden får nedsat de afregningspriser, som mobilselskaberne tager hos hinanden i forbindelse med roaming.
  • Sammenligning mellem forbrugerprislofterne for roaming i EU fra perioden 1. juli 2014 - 29. april 2016 og så de nye forbrugerprislofter gældende fra 30. april 2016:

Gamle priser

Nye priser

Fald i pris (kr.)

Fald i pris (pct.)

1,86 kr. pr. MB data

46 øre pr. MB data.

1,40 kr.

75 %

1,77 kr. pr. minut for udgående opkald

46 øre pr. minut for udgående opkald

1,31 kr.

74 %

46 øre pr. minut for indgående opkald

10 øre pr. minut for indgående opkald

0,36 kr.

78 %

55 øre pr. sms

18 øre pr. sms

0,37 kr.

67 %

 

Kontakt: Pressemedarbejder, Rasmus Bjørn, rasbj@efkm.dk, 41 72 90 77