Hårde hvidevarer: Det er dyrt at købe billigt

Publiceret 22-01-2015

Energivenlige A++ hårde hvidevarer er dyrere i indkøb end de mere energitunge A+ apparater. Men merprisen betaler sig typisk hjem på blot 4-6 år. Det viser en ny undersøgelse fra Energistyrelsen.

En lav pris kan virke tillokkende, når man står og skal investere i nyt køleskab, komfur eller fryser. Men der er god, økonomisk snusfornuft i at kigge på EU-energimærket. For merprisen for eksempelvis et A++ køleskab i forhold til A+ er tilbagebetalt på blot 4,4 år.

Energistyrelsen har undersøgt sammenhængen mellem pris og energiforbrug for 10 typer forskellige hårde hvidevarer, og konklusionen er entydig:

”At købe energislugende hårde hvidevarer svarer til at klippe et hul i bukselommen - pengene kommer til at fosse ud. Et moderne køleskab eller komfur kan let fungere i op til 10-15 år, så lidt hovedregning viser, at elforbruget er vigtigt, når man investerer i nye hårde hvidevarer ,” siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Energistyrelsens undersøgelse fokuserer på vaskemaskiner, tørretumblere, opvaskemaskiner, ovne, komfurer og fem typer af køleskabe og frysere.  Der er stor forskel på, hvornår merprisen for A++ apparat bliver modsvaret af det lavere energiforbrug. For komfurer er det godt to år, mens det for tørretumblere er ni år.

Gennem de seneste godt 20 år er apparaternes energiforbrug faldet, mens den gennemsnitlige pris (korrigeret for generel inflation) på apparaterne har været nogenlunde konstant. Med andre ord har priserne har været konstante, selv om apparaterne er blevet bedre.

”EU’s energimærkeordning er både simpel og effektiv: Den hjælper forbrugerne med at spare på elregningen, presser producenterne til at lave mere energieffektive apparater og sparer klimaet for udledning af drivhusgasser. Undersøgelsen viser da også, at danskerne i høj grad har taget de energibesparende hårde hvidevarer til sig ”, siger Rasmus Helveg Petersen.

På blot to år er salget af vaskemaskiner med energimærke A++ mere end tredoblet, mens salget af vaskemaskiner med energimærke A er dalet til knap en tiendedel. Udviklingen går med andre ord den rette vej, og EU-lovgivningen for energimærkning af apparater virker efter hensigten.

Energimærkning er en obligatorisk ordning i hele EU, som skal gøre det nemmere for forbrugerne at vælge energibesparende produkter. Skalaen løber fra D, som er det mest energiforbrugende, til A+++, der er det mest energibesparende. 

 

Fakta

  • Undersøgelsen er lavet som et led i Energistyrelsens deltagelse i arbejdet med EU’s energimærkning af apparater og mindstekrav til apparaters energieffektivitet.
  • De undersøgte hårde hvidevarer apparater er blevet introduceret på markedet mellem 1987 og nu og vedrører ti forskellige apparatgrupper. Undersøgelsen har således været meget omfattende, da der er blevet indsamlet oplysninger om typisk 1.000-3.000 forskellige apparater i hver af de ti kategorier. 

 

Pressekontakt: Pressemedarbejder, Rasmus Bjørn, rasbj@efkm.dk, 41 72 90 77