Danmark topper international liste over klimaforkæmpere

Publiceret 08-12-2015

Danmark topper for tredje år i træk listen over lande, der gør mest for at bekæmpe klimaforandringer. Det fastslår en ny rapport fra den uafhængige tyske NGO Germanwatch og sammenslutningen af klima-NGO’er Climate Action Network Europe, som har rangordnet 58 lande på baggrund af deres klima- og energipolitik.

Rapporten understreger, at der ikke gøres nok for at forhindre klimaforandringer og sikre, at verden holder sig under FN’s 2-graders målsætning. Derfor indtager ingen lande første, anden eller tredjepladsen på listen ’The Climate Change Performance Index 2016’. Danmark topper listen ved at indtage fjerdepladsen. Det er tredje år i træk og for femte gang i alt, at Danmark topper listen over lande, der gør mest for at bekæmpe klimaforandringer.

”Jeg glæder mig over, at tænketanken Germanwatch og klima-NGO’er fra mere end 30 lande for tredje år i træk udpeger Danmark som det land i verden, der gør mest for at håndtere klimaudfordringen. Det bekræfter, at vi er godt i gang med vores langsigtede målsætning mod et samfund, der er uafhængigt af fossile brændsler i 2050” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Rapporten blev offentliggjort i dag på et pressemøde på COP21 i Paris. Formålet med rapporten er at fremhæve ’best practice’ fra lande, der ligger i front, og at lægge pres på de lande, der ikke gør tilstrækkeligt.

”Rapporten giver et skulderklap til Danmark. Uanset hvor jeg kommer hen, så oplever jeg, at der er stor respekt og anerkendelse af Danmarks godt 40 års erfaring og politiske brede enighed om at lave grøn omstilling. Når alt kommer til alt, så handler det ikke om at udpege vindere og tabere men om at få flere til at trække på samme hammel og løse klimaudfordringen sammen,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Fakta

  • Rapporten er udarbejdet i et samarbejde mellem den uafhængige tyske NGO Germanwatch og Climate Action Network Europe, som er en europæisk paraplyorganisation for klima-NGO’er med 100 medlemmer fra mere end 30 lande.
  • Rapporten er udarbejdet af 300 eksperter og vurderer klima- og energipolitikken for 58 lande i hele verden, der tilsammen står for 90 pct. af verdens CO2-udledninger.
  • Danmark ligger øverst (4. pladsen) for tredje år i træk.
  • Efter Danmark kommer henholdsvis Storbritannien og Sverige.
Kontakt:
Jesper Caruso
4172 9184