Dan Jørgensen får en vigtig opgave, der skal hjælpe med at gøre FN’s næste klimatopmøde til en succes

Publiceret 13-07-2023

På COP28 skal man for første gang evaluere vores globale indsats for at nå Parisaftalens klimamål – og endnu vigtigere, skal landene blive enige om, hvordan vi sikrer os, at vi kommer i mål. Den proces kaldes det globale stocktake, og den er helt afgørende for at få klimaambitionerne op, og få begrænset de globale temperaturstigninger og deres tragiske konsekvenser.

Der skal solidt politisk forarbejde til for at nå et ambitiøst resultat, når verdens lande mødes til COP28 i de Forenede Arabiske Emirater til december. Det arbejde begynder nu med Danmarks minister for global klimapolitik, Dan Jørgensen, i en central rolle i forhandlingerne.

Det emiratiske COP28-formandskab har i forbindelse med præsentation af Emiraternes ambitioner for COP28 annonceret, at de har bedt Dan Jørgensen og hans sydafrikanske kollega Barbara Creecy om på COP28-præsidentens vegne at forberede den del af COP28-forhandlingerne, der handler om det globale stocktake. Begge ministre har takket ja til opgaven.

”Jeg er virkelig glad for, at COP-formandskabet har vist os den tillid. Det er en vigtig opgave, og vi vil gøre vores yderste for at leve op til tilliden. COP28 er det vigtigste klimatopmøde siden Parisaftalen, og der skal skabes resultater, hvis vi skal sikre at temperaturstigningerne ikke overstiger 1,5 grader. Forhandlingerne bliver både svære og hårde, så det er godt at processen allerede går i gang nu, og at vi ikke venter til alle landene mødes fysisk i december til COP28.”

I 2015 indgik verdens lande Parisaftalen, hvor de bl.a. blev enige om, at den globale opvarmning skal holdes et stykke under 2 grader med sigte på 1,5 grader. Nu er det for første gang blevet tid til at evaluere, hvor langt vi er i forhold til at nå Parisaftalens mål. Dette omfatter temperaturmålet, og målene for tilpasning og finansiering. Den proces kaldes det globale stocktake.

Det globale stocktake skal bruges til at sætte en ambitiøs retning for, hvordan målene opnås og skubbe på for øgede klimaambitioner. Men det kræver grundigt diplomatisk og politisk forarbejde at gøre forhandlingerne om det globale stocktake til en succes. Og det er det forarbejde, Danmark og Sydafrika nu skal stå for.

Helt konkret skal Dan Jørgensen og Barbara Creecy holde politiske konsultationer med en lang række forhandlingsgrupper og lande for at kortlægge deres positioner og se på, hvilke muligheder, der er for at blive enige om et globalt stocktake, der for alvor skubber verden i en grønnere retning.

Dan Jørgensen har i dag været i Bruxelles for at deltage i højniveaumødet Ministerial on Climate Action arrangeret af Canada, Kina og EU. Her var den emiratiske COP28-præsident Dr. Sultan Al Jaber også til stede, og det Globale Stocktake et af de helt centrale punkter på dagsordenen.

Relaterede nyheder

Temaer

NEKST - den nationale energikrisestab

Den nationale energikrisestab, NEKST skal øge tempoet i den grønne omstilling.

 

NEKST - den nationale energikrisestab

Klimastatus og –fremskrivning

Klimastatus og -fremskrivning (KF) er KEFM’s årlige udgivelse, der skal sikre en løbende opfølgning på, om klimaindsatsen understøtter opfyldelsen af klimalovens målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser skal reduceres.

Klimastatus og –fremskrivning

Ungeklimarådet

Ungeklimarådet skal bringe nytænkning ind i dansk klimapolitik.

Ungeklimarådet