Danmark vil have en mere ambitiøs klimalov for EU

Publiceret 23-06-2020
 

Danmark kæmpede på dagens møde mellem EU’s grønne ministre for, at det nuværende forslag til EU-klimalov skal udstikke en klar kurs mod klimaneutralitet for alle medlemsstater og indeholde et styrket klimamål på mindst 55 pct. for 2030. Forud for mødet var klimaminister Dan Jørgensen vært for en strategisk diskussion blandt progressive medlemsstater om behovet for højere klimaambitioner i EU.

Europa-Kommissionen fremlagde sit forslag til klimalov i marts, og på dagens uformelle miljøministermøde understregede Danmark, at der er behov for at skrue op for ambitionsniveauet i loven, og øge tempoet i forhandlingerne. Hvis EU fortsat skal vise globalt lederskab kræver det, at der leveres en ambitiøs klimalov og et højere 2030-mål på mindst 55 pct. Danmark var i forbindelse med mødet vært for det traditionelle formøde blandt de progressive medlemsstater i Green Growth Group, der ønsker højere grønne ambitioner i EU. 

”Det er det næste årti, der er afgørende for, om vi formår at stække temperaturernes himmelflugt. Derfor arbejder vi benhårdt for, at EU’s klimamål for 2030 får et gevaldigt nøk opad, fra de nuværende 40% til mindst 55%. Hvis vi skal have hele verden med i kampen mod klimaforandringerne, bliver EU pinedød nødt til at gå forrest. Klimakrisen venter ikke på nogen, og hvis EU ikke leverer højere reduktionsmål i år, er det svært at forvente, at andre store lande gør det”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

COVID19-krisen har bl.a. medført en udskydelse af FN’s klimatopmøde COP26, der skulle have fundet sted i november i Glasgow. Det har medført bekymring for, om det globale klimamomentum kan fastholdes under den nuværende krise. Parterne til Parisaftalen har forpligtet sig til at genbesøge deres nuværende klimamål i løbet af 2020, uafhængig af afholdelsen af COP26.  

”Med COVID19-krisen er den grønne dagsorden under pres. Det er netop nu, at vi skal holde fast, og her skal EU’s klimalov være det lokomotiv, der holder den grønne omstilling i Europa på sporet mod klimaneutralitet. Også i svære tider. Den målsætning skal være bindende for alle medlemslande, og klimaloven bør fastlægge en proces, der sikrer at de nødvendige skridt bliver taget hele vejen”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Kontakt: Presserådgiver Lasse Anker Bendtsen, tlf: +45 41 72 38 84