De danske landinspektører fejrer 250 år i samfundets tjeneste

Publiceret 24-08-2018

I 250 år har de danske landinspektører opmålt alt fra skove, marker, veje, jernbaner, broer og parcelhusgrunde. Med stor nøjagtighed og præcision. Deres jubilæum bliver fejret ved en stort anlagt fest i Aalborg.

Uanset hvor du vender og drejer dig i det danske landskab, har der på et eller andet tidspunkt stået en landinspektør og opmålt den vej, jernbane, bro eller andet, du kigger på. Og grunden din bolig er opført på, er helt sikkert blevet opmålt af en landinspektør på et eller andet tidspunkt i de 250 år Danmark har haft landinspektører.  

Fredag og lørdag den 24. og 25. august bliver de danske landinspektører fejret for 250 års arbejde med at udvikle det samfund vi kender i dag. Den danske Landinspektørforening (DdL) slår, i samarbejde med Aalborg Universitet og Geodatastyrelsen, dørene op til en stort anlagt jubilæumsfest med blandt andet levende laboratorier, udstillinger, musik, festmiddag og prominente festtalere.

Blandt festtalerne er ministeren for området, energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt:

Jeg er stolt af at være minister for en profession, som gennem 250 år har haft afgørende betydning for den private ejendomsret og udviklingen af land og by. Så herfra skal der lyde et kæmpe tillykke med jubilæet.” siger Lars Chr. Lilleholt.

250 år er ingen tilfældighed

Geodatastyrelsen, som er myndighed for landinspektørerhvervet, og som tildeler beskikkelse på vegne af ministeren, er naturligvis også stærkt repræsenteret ved de to dages jubilæumsfest:

Det er ingen tilfældighed, at landinspektørerne i dag kan fejre 250 års jubilæum, for de har som branche - om nogen - virkelig formået at tilpasse sig skiftende tiders krav og forventninger,” siger direktør i Geodatastyrelsen Pia Dahl Højgaard og fortsætter:
Det gode samarbejde mellem landinspektørerne og Geodatastyrelsen er en væsentlig årsag til, at Danmark har en velfungerende ejendomsregistrering.”

Pressekontakt

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet: Christian Lietzen, 4172 3876, chrli@efkm.dk 

Geodatastyrelsen: Michael Borg Rasmussen, 2670 6802, mibra@gst.dk

Faktaboks

 • Hvor: Create-bygningen i Rendsburggade 14, 9000 Aalborg
 • Hvornår: Den 24. og 25. august (tilmelding fre, åbent hus lørdag).
 • Festtalere:
  Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt
  Direktør Pia Dahl Højgaard, Geodatastyrelsen
  Borgmester Thomas Kastrup-Larsen, Aalborg Kommune
  Rektor Per Michael Johansen, Aalborg Universitet
  Torben Juulsager, DdL
  Professor emeritus Stig Enemark, Aalborg Universitet

Program: http://xn--landinspektren-0qb.dk/content/foreningen-fejrer-professionen

Jubilæumspublikation

 • Klima for skoleelever

 • Brexit

 • Klima- og luftudspil

 • Energiaftale 2020-2024

 • Eksportstrategi

 • Forsyningsstrategi