Grønne energiarbejdspladser buldrer afsted

Publiceret 18-04-2018

Der er turbo på væksten i danske grønne energiarbejdspladser. I perioden 2014 til 2016 steg antallet af grønne energiarbejdspladser seks gange så hurtigt som i erhvervslivet generelt. Og det er specielt i Jylland, at de mange grønne job kommer til, viser den første kortlægning af energibeskæftigelsen i Danmark nogensinde.

Der er godt 73.000 beskæftiget i energisektoren i Danmark. Arbejdspladserne ligger hovedsageligt i landdistrikterne, og branchen er i vækst. Og det går især godt i den grønne del energisektoren, hvor der er fuld fart på beskæftigelsen.

Det viser den første kortlægning nogensinde af beskæftigelsen for hele energisektoren i Danmark. Fra 2014 til 2016 er antallet af grønne energiarbejdspladser vokset med 6 pct. om året i gennemsnit. Det er seks gange mere end væksten i erhvervslivet generelt.

”Kortlægningen af energisektorens betydning for beskæftigelsen, væksten og velstanden i Danmark taler sit tydelige sprog; energisektoren rummer over 73.000 arbejdspladser hovedsageligt i landdistrikterne, og navnlig de grønne energiarbejdspladser er inde i en stor fremgang. Det skal vi holde gang i. Regeringen er lige på trapperne med sit udspil til en ny energiaftale, som skal skabe endnu mere vækst og flere energiarbejdspladser til gavn for vores velstand og velfærd,”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars. Chr. Lilleholt (V).

Grønne industriarbejdspladser klart i førertrøjen

Tallene viser, at det er de grønne industriarbejdspladser, der står for størstedelen af de grønne energiarbejdspladser herhjemme, og det er samtidig her, at væksten i de grønne energijob er størst. Således er antallet af grønne energiarbejdspladser i industrien vokset med 10 pct. om året fra 15.517 i 2014 til 18.760 i 2016.

Det er ti gange så høj vækst som i erhvervslivet generelt, hvor beskæftigelsen steg 1 pct. om året i samme periode.

Jylland topper listen

Kigger man på hvor de grønne energiarbejdspladser ligger geografisk herhjemme, så er det specielt de jyske kommuner, der ligger i front.

Flest grønne arbejdspladser har Ikast-Brande med 4.064 svarende til 13 pct. af de samlede grønne energijob. Herefter følger Aalborg, Ringkøbing-Skjern, Aarhus og Sønderborg. De fem kommuner i toppen tegner sig for hele 13.470 grønne energijob, hvilket er 43 pct. af de danske grønne energiarbejdspladser.

”Det glæder mig at se, at de grønne job fordeler sig jævnt ud over landet, men især, at de jyske kommuner tegner sig for en stor andel af dem. Det vidner om, at de grønne energivirksomheder ikke kun koncentrerer deres indsats omkring de større byer, men også ser ud i resten af landet, når nye fabrikker og produktionsvirksomheder skal placeres. Samtidig styrker det regeringens ambition om at skabe bedre sammenhængskraft og vækst i hele landet”, siger Lars Chr. Lilleholt (V). 

Fakta:

 • Det er første gang nogensinde, at beskæftigelsen i energisektoren kortlægges nationalt
 • I 2014 var i alt 27.931 personer beskæftiget inde for de grønne energiområder. I 2016 var det tal steget til 31.221 personer. En stigning på knap 6 pct. per år 
 • Industrijob i den grønne del af sektoren tegner sig for de fleste arbejdspladser med godt 60 pct.
 • Region Midtjylland har klart flest beskæftigede på det grønne område med 12.458 personer. Herefter følger Region Syddanmark og Region Hovedstaden
 • Analysen af energibeskæftigelse er udarbejdet af ministeriet i samarbejde med Energistyrelsen og Damvad Analytics

 

Læs analysen af energibeskæftigelsen

 

Pressekontakt: Lasse Bendtsen, tlf. 4172 3884, lasab@efkm.dk

 

 • Klima for skoleelever

 • Brexit

 • Klima- og luftudspil

 • Energiaftale 2020-2024

 • Eksportstrategi

 • Forsyningsstrategi