Siden den første bredbåndspulje blev lanceret, har der været rift om de populære midler. Puljen er resultatet af en aftale fra 2016 mellem Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti. Over fire år blev der afsat 200 mio. kr. til, at familier, husstande og virksomheder med ringe internetforbindelse kan få tilskud til at etablere hurtigt internet. De 200 mio. kr. blev fordelt med 80 mio. kr. i 2016, mens resten bliver fordelt med 40 mio. kr. om året fra 2017-2019.
Da der har været stor rift om midlerne om pengene i bredbåndspuljen og behovet for internet stadig er stort i mange af landets kommuner, er regeringen og DF blevet enige om at mere end fordoble bredbåndspuljen i år fra 40 mio. til 100 mio. kroner. På den måde kan langt flere kvalificerede ansøgere til årets bredbåndspulje få en hjælpende hånd til hurtigt internet.
”Vi ved alle sammen, hvor frustrerende det er, når der er knas med netforbindelsen, og man hverken kan spille onlinespil med vennerne, streame film og serier eller aflevere lektier på skolens intranet. Det er helt afgørende for at få en familie til at hænge sammen eller drive en moderne virksomhed, at der er stabilt og hurtigt internet. Bredbåndspuljen har vist sig at være en meget kærkommen håndsrækning til folk med ondt i internettet. Jeg er utrolig glad for, at julen kommer tidligt i år, når regeringen og Dansk Folkeparti i fællesskab mere end fordobler bredbåndspuljen og giver 100 mio. kr. til at styrke internetforbindelsen rundt om i landet,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
“Vi vil have den sidste mand, familie og ejendom med i Danmark, så vi alle kan blive digitaliseret på en god og hurtig måde uanset postnummer. Derfor foreslog Dansk Folkeparti for nylig at styrke bredbåndspuljen med en halv mia. kr. Vi er kommet et stykke af vejen med aftalen i dag, og det glæder mig. Desværre er vi ikke i mål endnu. God mobil- og bredbåndsdækning er vigtigt for Dansk Folkeparti, så vi vil blive ved med at knokle for gode forbindelser til alle danskere,” siger Jan Callesen, teleordfører fra Dansk Folkeparti.
72 bredbåndsprojekter fra 39 kommuner i hele landet har søgt for i alt 150 mio. kr. eller næsten fire gange så mange penge, som der er i puljen i år.. Når der kommer flere penge i puljen vil vil endnu flere af disse ansøgere kunne se frem til et tilskud og dermed hurtigt internet.
De ekstra 60 mio. kr. til bredbåndspuljen i 2017 bliver finansieret af statens reserver.
Selve offentliggørelsen af, hvem der får støtte til deres bredbåndsprojekter, bliver først meldt ud omkring 1. december.
Fakta
-
Bredbåndspuljen er en del af aftalen om ”Vækst og udvikling i hele Danmark” fra 2016, som blev indgået af Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti.
-
I 2016 blev der uddelt knap 80 mio. kr., hvilket gav en forbedring af dækningen for ca. 3.700 adresser.
-
I 2017 har der indtil videre været afsat 40 mio. kr. til bredbåndspuljen. Regeringen ønsker sammen med DF at øge puljen med 60 mio. kr. til i alt 100 mio. kr.
-
Ansøgningsfristen til dette års bredbåndspulje var den 14. september 2017.
-
Ansøgerne forventes at få besked om, hvorvidt de har fået tilskud i begyndelsen af december 2017.
-
Tilskud tildeles på baggrund af objektive kriterier (tilslutningsprocent, projektstørrelse, pris og andel af egenbetaling).
-
Puljen er en forsøgsordning. Effekten af puljen er under evaluering, hvorefter det besluttes, om midlerne for 2018 og 2019 skal udmøntes.
-
Det er Energistyrelsen, der administrerer puljen. Gode råd og vejledning kan findes på ens.dk/bredbaandspulje.